Winstwaarschuwing CSM, koers keldert 10 procent

CSM, leverancier van bakkerij-ingrediënten en producent van melkzuur, kampt in het tweede kwartaal met hogere grondstofkosten dan verwacht. De kosten zullen 240 miljoen euro meer zijn dan vorig jaar, zo maakte het bedrijf dinsdag bekend. Ook zegt het bedrijf dat de omzet in het eerste halfjaar hoger zal uitkomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aandeel CSM noteert een fors verlies van ruim 10 procent en geeft een koers van 19,41 omstreeks 9:40 uur.

aandelenbeursWinstwaarschuwing
Verder maakte het bedrijf, met hoofdkantoor in Diemen, bekend dat de operationele winst voor de eerste helft van 2011 lager zal zijn dan verwacht. Dit heeft te maken met de stijgende grondstofprijzen. De winst voor rente, belastingen en afschrijvingen (EBITA), en voor eenmalige posten, zal dalen van 102,5 miljoen euro naar 80 miljoen euro vergeleken in dezelfde periode vorig jaar. CSM heeft bij de presentatie van de jaarcijfers van 2010 nog aangegeven ‘optimistisch’ te zijn over een verbetering van de EBITA (voor eenmalige items) dit jaar.

CSM winstwaarschuwing te Diemen
Hoofdkantoor CSM te Diemen
Oplopende grondstofprijzen
De oplopende grondstofkosten konden in het tweede kwartaal van dit jaar niet volledig worden doorberekend aan de afnemers. De prijsverhoging van zes procent in het tweede kwartaal wogen niet op tegen de gestegen grondstoffenprijzen. Ook in het eerste kwartaal waar een prijsverhoging van 6,2 procent was doorgevoerd zorgde niet voor het gewenste resultaat. Ook een zwakke dollar maakte het bedrijfsresultaat lager. “Er zijn geen indicaties dat onze concurrentiepositie is verzwakt in bakkerij-ingrediënten noch in melkzuur”, aldus het bedrijf. Het bedrijf voegde hieraan toe dat ze nog niet in staat zijn geweest om de gestegen grondstofprijzen volledig te compenseren in het tweede kwartaal. CSM heeft te maken met verlies van volume als gevolg van een markt die zich instelt op de hogere prijzen.

Mogelijk voorkennis bij handel CSM
Er lijkt bij de handel in CSM aandelen sprake te zijn van voorkennis. Dit is te zien in de handel van gister waar de omzet aantallen al hoger waren. De gemiddelde omzet in aandelenhandel voor CSM is 200.000 stukken per dag en gister 4 juli waren er een miljoen stukken verhandeld. Nu daalde de koers gister ook al maar deze aantallen zijn wel verdacht, aldus RTLZ analist Jacob Schoenmaker.

Gebeurd vaker
Het gebeurd wel vaker bij bijvoorbeeld winstwaarschuwingen dat er een aantal partijen de informatie eerder weten en hierop gaan handelen. Het is echter moeilijk te bewijzen voor de AFM . Zelfs al leid dit tot een rechtszaak dan worden de betrokken partijen meestal vrijgesproken, aldus Schoenmaker.