Grote saneringsronde Philips, koers stijgt

Naar verwachting zal tijdens de presentatie van de tweede kwartaalcijfers van Philips aanstaande maandag worden aangekondigd dat het Nederlandse elektronicabedrijf een grote saneringsronde gaat invoeren. Eerder kondigde Topman Frans van Houten aan dat de lichtdivisie en de divisie consumentenelektronica in met name West-Europa last hebben van een zwakkere vraag. Ook liet de topman doorschemeren dat er bedrijfsbreed een kostenreductieprogramma zal worden geïntroduceerd. Het aandeel Philips laat vandaag omstreeks 12.55 uur echter wel een winst zien van 2,5 procent op een koers van 17,65 euro.

Grote druk
Van Houten staat onder grote druk van de financiële wereld om de kosten in de hand te houden en waar nodig te reduceren. Er zijn onder het beheer van Van Houten al duizenden banen verloren gegaan bij NXP Semiconductors. Dit is een afsplitsing van Philips . In 2008 en 2009 schrapte het elektronicabedrijf al 10.000 banen als gevolg van de kredietcrisis.

Besparingsplan
Het kostenbesparingsplan zal volgens analisten van Rabobank op 500 miljoen euro komen. Beleggers tasten echter nog in het duister om de leidingcapaciteiten van Van Houten na de winstwaarschuwing waarmee het bedrijf eerder kwam. Rabobank vreest echter dat de schatting van 500 miljoen niet genoeg zal zijn om de margedruk tegen te gaan.