Philips houdt druk op marges in de hand, aandeel stijgt bij opening maar zwakt af

Philips heeft vandaag haar tweede kwartaalcijfers bekendgemaakt. Beleggers reageren hier positief op. Ook vinden beleggers dat het elektronicabedrijf de druk op de marges goed weet te compenseren. Het aandeel Philips noteerde bij opening op maandag een winst van 2,5 procent. Echter zijn analisten nog niet overtuigd. Het aandeel noteert momenteel rond 11.45 uur een verlies van ruim 0,8 procent op een koers van 17,23 euro.

De cijfers
Het bedrijf uit Eindhoven maakte een nettoverlies van 1,3 miljard euro in het tweede kwartaal van dit jaar. Het brutoresultaat was beter dan verwacht, omdat Philips vorige maand met een winstwaarschuwing kwam waardoor deze verwachtingen waren afgezwakt. De ebita was 7,1 procent van de omzet met een bedrag van 370 miljoen euro. Analisten van Rabobank verwachtte een brutowinst van 304 miljoen euro en SNS ging uit van 295 miljoen euro.

<a href='/aandeel/14-philips'> Philips </a> houdt margedruk in hand, koers stijgt
Philips reclamebord
Onzekere tijden
Ron van Baden van FNV Bondgenoten zegt dat de aangekondigde 500 miljoen euro aan kostenreducering niet genoeg zal zijn en vreest voor banenverlies. Er kon worden verwacht dat na de winstwaarschuwing een sanering zat aan te komen, maar na bekend making van de kwartaalcijfers is het niet duidelijk waar deze banen verloren gaan. Philips Nederland telt meer dan 14.000 werknemers.

Investering
Volgens bestuursvoorzitter Frans van Houten van Philips wil de organisatie zo’n 200 miljoen euro investeren in vernieuwingen, personeel en uitbreiding in nieuwe markten. Het elektronicaconcern wil tot de meest vernieuwende bedrijven blijven behoren. De ambities van Van Houten zijn duidelijk: ‘Met de investeringen wil het grootste lichtconcern van de wereld omvormen tot wereldleider op het gebied van gezondheid en welzijn’. Ook wil de topman het komende jaar voor 2 miljard euro aan aandelen inkopen waarmee het bedrijf aangeeft vertrouwen te hebben in winstgevende groei.