Borssele buiten deal RWE en Gazprom

De gesprekken die het Duitse RWE AG , het moederbedrijf van het Nederlandse energiebedrijf Essent, en het Russische staatsbedrijf voeren over samenwerking, kunnen ertoe leiden dat Gazprom een financieel belang krijgt in Nederlandse energiecentrales. De kerncentrale Borssele blijft dan buiten de overeenkomst. Dat liet Essent woensdag weten, nadat Kamerleden dinsdag schriftelijke vragen hebben gesteld aan minister Maxime Verhagen (EL&I).

RWE AG en Gazprom lieten op 14 juli weten de mogelijkheden te onderzoeken van samenwerking. Dat leidde tot bezorgdheid in de Tweede Kamer. Rusland zou via het staatsbedrijf Gazprom greep krijgen op de energievoorziening in ons land.

Overeenkomst
Essent stelde dat het gaat om een ''puur financiële overeenkomst'', die betrekking heeft op afzonderlijke gas- en kolengestookte centrales van RWE AG in de Benelux, Duitsland en Groot-Brittannië.

Gazprom kan daardoor dus een financieel belang krijgen in Nederlandse centrales, maar de bedrijfsvoering zal dan in handen blijven van RWE AG /Essent. Over kerncentrales wordt niet gesproken, aldus Essent.

Borssele
Het Zeeuwse energiebedrijf Delta en Essent zijn samen de eigenaar van de kerncentrale Borssele. In mei sloten ze een nieuwe overeenkomst.

Delta krijgt binnenkort 70 procent van de aandelen in de kerncentrale en RWE AG 30 procent. Daarnaast mag RWE AG voor 20 procent deelnemen in de tweede kerncentrale die Delta in Borssele wil bouwen.

ANP