KPN boven in licht lagere AEX

De Amsterdamse AEX -index is dinsdag met een klein verlies gesloten. Telecombedrijf KPN was de grootste stijger van de AEX , nadat het bedrijf kwartaalcijfers had gepresenteerd die voldeden aan de verwachtingen. De AEX -index sloot met een min van 0,2 procent op 336,74 punten. De MidKap-index daalde 0,7 procent tot 569,12 punten. De beurs van Parijs daalde 0,7 procent, de graadmeters in Londen en Frankfurt sloten 0,1 procent hoger.

KPN meldde een winstdaling van 11 procent tot 414 miljoen euro. Het telecombedrijf handhaafde echter de verwachting van een bedrijfsresultaat van 5,3 miljard euro dit jaar. KPN sloot met een koerswinst van 3,2 procent.

Saab
Swedish Automobile liet weten dat Saab de betaling van salarissen van zijn staf heeft uitgesteld. Het bedrijf zou geld dat is toegezegd door investeerders, nog niet hebben ontvangen.

Verder voert Saab gesprekken over extra financiering. Het aandeel Swedish Automobile sloot 9,5 procent lager.

STMicroelectronics
In Parijs ging chipproducent STMicroelectronics bijna 10 procent onderuit na een dubbele waarschuwing. De chipmarkt zal dit jaar tussen 0 en 5 procent groeien, waar het bedrijf eerder uitging van 5 tot 8 procent groei. Daarnaast zal de omzet van het bedrijf in het lopende kwartaal afnemen door dalende orders van mobieltjesfabrikant Nokia .

De Nederlandse toeleverancier aan de chipindustrie ASM International sloot 3,2 procent lager. KBC Securities liet in de ochtend weten het beleggingsadvies voor het aandeel te verlagen.

Italië
Italië en Spanje haalden elk een paar miljard euro op met staatsleningen, maar moesten daarop flink hogere rentes bieden dan bij eerdere uitgiftes.

Dat was een indicatie dat de markten zich nog steeds druk maken over de schuldencrisis ondanks een nieuw steunpakket voor Griekenland. Ook zijn beleggers nerveus over het uitblijven van een politiek akkoord over het Amerikaanse schuldenplafond.

Euro
De euro noteerde 1,4490 dollar. Aan het eind van de Europese aandelenhandel op maandag was de Europese munt 1,4355 dollar waard.

De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 99,40 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder en kostte 118,25 dollar per vat.

ANP