Kwartaalwinst olieconcerns 25 miljard

De oliegiganten Exxon Mobil , Royal Dutch Shell en BP hebben in het tweede kwartaal een gezamenlijke nettowinst geboekt van 25 miljard dollar (17,5 miljard euro). Dat is de optelsom van de woensdag en donderdag gepubliceerde resultaten. De kwartaalcijfers van Total worden vrijdag bekendgemaakt. Naar verwachting heeft de Franse oliereus een nettowinst behaald van bijna 3 miljard dollar.

In het tweede kwartaal van vorig jaar leden Exxon, Royal Dutch Shell en BP een gezamenlijk verlies van 5,1 miljard dollar.

Dat was echter geheel te wijten aan een recordverlies van 17,1 miljard dollar bij BP als gevolg van de olieramp in de Golf van Mexico. Exxon Mobil boekte toen een nettowinst van 7,6 miljard dollar, Royal Dutch Shell schreef destijds 4,4 miljard dollar bij.

De winstexplosie tussen het tweede kwartaal van 2010 en diezelfde periode dit jaar is te danken aan een fors gestegen olieprijs. Een vat Brentolie werd in een jaar tijd 50 procent duurder en kostte in het afgelopen kwartaal ongeveer 117 dollar.

ANP