Beursplein en de gewone man

Het financiële systeem verkeert al weken op de rand van een chaos. Beurskoersen dalen met procenten tegelijk. Maar wat zijn de gevolgen voor de “gewone” man of vrouw in het land? Op het Beursplein in Amsterdam zijn het nog steeds dol dwaze dagen. Op nummer 15 – de Bijenkorf – gaat men vandaag weer over tot de orde van de dag. Op Beursplein 5 – waar onze beurs is gevestigd – gaat de uitverkoop vandaag nog door. Wie de koopgraagte bij de Bijenkorf zag (op tv of in het echt), zou niet vermoeden dat de financiële crisis gevolgen heeft voor iedereen.

Spaarders hoeven zich misschien wel het minste zorgen maken. Er zijn wereldwijd al aardige garantieregelingen en voor zover die onvoldoende blijken, haasten overheden zich om of alle tegoeden te garanderen (Duitsland en Ierland) of om de banken overeind te houden (Nederland)

Niemand is alleen spaarder want een spaarder is ook een consument. De consument heeft nu nog weinig last, maar de economische omgeving is verslechterd en een recessie allicht aanstaande. Dat betekent minder loonsverhoging, minder snel een nieuwe baan, duurder rood staan en ook minder eenvoudig een lening voor een nieuwe auto. Sommige mensen zullen het echt voelen, andere zullen iets van hun luxe consumptie moeten uitstellen.

Huizenbezitters lopen het risico dat de waarde van hun huis afneemt. Alhoewel ik niets meer uitsluit verwacht ik persoonlijk geen ineenstorting van de Nederlandse huizenmarkt – daarvoor is het aanbod te beperkt en de vraag te groot. Maar net zo goed als huizenprijzen omhoog kunnen, kunnen ze ook weer dalen, zeker in duurdere segmenten. Het zal moeilijker en duurder worden om een hypotheek te krijgen.

Huizenbezitters die sinds kort of sinds enige jaren participeren in een beleggingshypotheek hebben geluk. Wat er al belegd is – niet veel – is wel in waarde gedaald. Maar ze kunnen nu met de maandelijkse premie en eventuele extra stortingen extra veel aandelen kopen omdat de prijzen zo laag zijn.

Gepensioneerden en pensioendeelnemers zullen het ook gaan merken. De dekkingsgraad van pensioen gaat achteruit en premies zullen toenemen terwijl er druk komt op de indexering.

Voor de bankmedewerkers zijn het geen leuke weken. Maar de komende jaren zullen zeer defensief worden ingekleurd wat de groeimogelijkheden beperkt. De bankensector heeft zwaar te lijden onder de kredietcrisis, ook de banken die stevig staan.

Voor beleggers zullen de huidige absurde marktomstandigheden op verschillende manieren uitpakken. Beleggers met een uitgebreide aandelenportefeuille maken flinke verliezen. Koopjesjagers en beleggers die hun portefeuille opbouwen kopen nu tegen lage koersen. Ongeacht hun winsten of verliezen, zal de Nederlandse overheid 1,2% vermogensrendementheffing heffen op hun vermogen.

Helaas zal iedereen de gevolgen van de crisis op de beurs merken.

Freddy van Mulligen is hoofd research van Morningstar Nederland. Hij waardeert uw commentaar, maar kan geen specifieke adviezen over fondsen of portefeuilles geven.