Winst Boskalis daalt door moeilijke markt

Baggerbedrijf en maritiem dienstverlener Boskalis heeft in de eerste helft van 2011 een lagere winst geboekt onder druk van de uitdagende marktomstandigheden. Dat maakte Boskalis donderdag bekend. Het bedrijf is voorzichtiger geworden over de winstontwikkeling voor de komende jaren. De nettowinst daalde tot 114,1 miljoen euro van 123 ,9 miljoen euro in de eerste helft van vorig jaar. De omzet kwam uit op 1,25 miljard euro in vergelijking met 1,135 miljard euro in de eerste helft van 2010. De cijfers vallen iets lager uit dan analisten hadden verwacht.
Boskalis zei te verwachten dat het resultaat in de tweede helft van 2011 in lijn zal zijn met de eerste 6 maanden van dit jaar. De orderportefeuille stond aan het einde van het eerste halfjaar op 3 miljard euro tegen 3,2 miljard euro eind 2010.
Teruglopende markt
Volgens Boskalis nam de bezetting van grote baggerschepen af, onder druk van een teruglopende markt. Bij de transport- en zware liftwerkzaamheden was een lichte verbetering te zien door het aantrekken van contracten op de Noordzee, maar in het Midden-Oosten en Azië is de markt nog niet verbeterd. De bezetting van drijvende bokken was laag, aldus Boskalis .
Ook de havensleepactiviteiten hadden het moeilijker dan vorig jaar door onderbezetting van enkele sleepboten. De bergingsactiviteiten hadden juist een goed eerste halfjaar met veel werkzaamheden in India en Zuidoost-Azië, zei Boskalis .
Vertraging investeringen
Boskalis waarschuwde echter dat door de huidige economische onzekerheid investeringen in grootschalige projecten kunnen worden doorgeschoven naar 2012 en 2013. Door die vertraging kan de verwachting dat de winst in 2013 het recordjaar 2010 zal overtreffen mogelijk worden opgeschoven tot 2014, aldus topman Peter Berdowski in een toelichting.
Wel zullen de omvangrijke investeringsplannen in de olie- en gasindustrie en in wereldwijde havenontwikkelingen een positief effect hebben voor Boskalis . Het bedrijf kijkt vooral naar de olie- en gassector voor overnames in onder meer Brazilië, West-Afrika en Australië, aldus Berdowski. Boskalis zei verder dat dit jaar voor 300 tot 325 miljoen euro aan investeringen zullen worden gedaan.
ANP