Eni zou op spinoff spinnen

  • Volgens een rapport van Reuters zou Eni (NYSE: E) kunnen overwegen om volgend jaar zijn nieuwe retail- en duurzame energiedivisie af te bouwen.
  • Het bedrijf, dat onder meer de opwekking van hernieuwbare energie en de verkoop van energie aan klanten omvat, zou naar verluidt een waarde van € 8 miljard tot € 10 miljard kunnen hebben.
  • Eni zou een minderheidsbelang kunnen noemen om geld in te zamelen om zijn energietransitie te financieren; de nieuwe eenheid zal in juni operationeel zijn, en dan zou de meest waarschijnlijke optie zijn om het af te sluiten en ergens volgend jaar 20% -30% op te nemen, volgens het rapport.
  • De afbouw van Eni 's nieuwe divisie zou haar handelsmultiples meer dan kunnen verdubbelen en ruimte bieden om € 2 miljard tot € 3 miljard aan schulden op te halen uit de balans van Eni om de groei van haar hernieuwbare-energiebedrijf te stimuleren.
  • Eni slaagde er niet in de kasstroom te genereren die nodig was om zijn dividend in het laatste kwartaal te dekken.

    Eni fundamentals

    Beleggers in het aandeel Eni kunnen rekenen op een forse dividenduitkering. Baserend op de laatste analistentaxaties heeft het aandeel Eni nu één van de hoogste dividendrendementen van de Italiaanse beurs. Per aandeel wordt door de analisten een dividend van 56 cent verwacht. Het dividendrendement van Eni ligt hiermee op 5.48 procent. Het doorsnee dividendrendement van de olie- en gassector ligt op een nihile 1.21 procent.

    Historische dividendrendementen Eni

    Over 2021 komt de totale omzet van het bedrijf uit Rome volgens de analisten uit op 58.96 miljard euro. Dit is behoorlijk meer dan de omzet over 2020 toen het bedrijf 43.99 miljard euro verdiende.

    Historische omzetten en resultaten Eni in beeld plus taxaties 2020

    beurskoers

    De meeste analisten gaan voor 2021 uit van een nettowinst van 1.95 miljard euro. Over dit jaar houdt het bedrijf volgens de analisten een winst per aandeel van 55 cent over. Hiermee komt de koers/winst-verhouding op 18.58 te liggen.

    Op basis van het huidige aantal uitstaande aandelen bedraagt de marktkapitalisatie van het bedrijf 36.51 miljard euro. Het aandeel was de voorbije 12 maanden vrij volatiel. Gemeten vanaf maart vorig jaar staat het aandeel maar liefst 36 procent in het groen. Het aandeel koerste het laatste jaar tussen de 6 en de 10 euro.

    Koershistorie Eni 2007-2021

    beurskoers eni

    Klikt u hier voor dividend aandeel Eni. Om 13.53 stond het aandeel 0.16 procent hoger op 10.22 euro.

    Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
    nieuws@analist.nl

    Copyright analist.nl B.V.
    All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.