Winstwaarschuwing CSM zorgt unaniem voor teleurstelling

CSM kwam maandagmorgen met een winstwaarschuwing naar buiten. Het voedingsmiddelenconcern verwacht dit jaar 10-15% minder winst te behalen ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf schrapt daarnaast voor het einde van dit jaar 200 banen om zich tegen de dreigende recessie te wapenen. Vooralsnog zijn analisten overwegend positief over het aandeel.

Verbetering efficiency
CSM heeft in de eerste negen maanden een winst voor rente en belasting gerealiseerd van 95,7 miljoen euro. Dit was in dezelfde periode vorig jaar nog 104,8 miljoen euro. Door onder meer valutaschommelingen werd het resultaat van dit jaar gedrukt. Daarnaast meldt CSM dat het gedrag van klanten werd beïnvloed door de prijsverhogingen die het gevolg waren van de ongekende stijgingen van grondstofkosten Het concern verwacht dat het bedrijfsresultaat ( EBITDA ) dit jaar 10-15% lager zal uitkomen ten opzichte van vorig jaar. De omzet groeide dankzij prijsstijgingen met 2 procent naar 639,5 miljoen euro. De afzet over de eerste negen maanden van dit jaar daalde met 2 procent. Normaal gesproken publiceert het concern niet tussentijds zijn resultaten, maar door de snel verslechterende marktomstandigheden voor de bakkerijdivisie zag het zich genoodzaakt met een bericht naar buiten te komen.

Ten tijde van de publicatie van de halfjaarcijfers gaf CSM reeds aan last te hebben van recessiedruk. In het derde kwartaal heeft deze trend zich doorgezet en voorziet het concern een achterblijvende vraag in zijn markten voor het vierde kwartaal. In Europa namen de volumes in het afgelopen kwartaal af met 6%.

CSM kondigde tevens aan dat het in de trend van verbetering van de efficiency het aantal arbeidsplaatsen met 200 gaat verminderen. De ontslagronde geldt voor Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Nederland blijft buiten schot mede omdat wereldwijd gezien slechts een klein deel van het personeelsbestand hier werkt. Bij CSM werken wereldwijd op dit moment rond de 8700 mensen.

Negatief signaal
Zowel analisten als beleggers reageren teleurgesteld op de trading update over het derde kwartaal. Analist Richard Withagen van SNS Securities geeft aan dat dit een duidelijk negatief signaal is en dat de aangekondigde maatregelen voor de korte termijn weinig effect zullen hebben. De analisten van ING hebben het aandeel van zijn favorietenlijst gehaald. De geloofwaardigheid van het management loopt hierdoor een deuk op. Bij Rabo Securities hebben ze het houdadvies voor het aandeel onder herziening geplaatst. De analisten verwachten dat de gedane schattingen voor het operationele resultaat over 2008 neerwaarts moeten worden bijgesteld met 20%. Het advies voor CSM is door de analisten van Petercam verlaagd naar reduce van hold. De economische omstandigheden zijn nog steeds aan het verslechteren en zullen op de operationele resultaten van CSM blijven drukken waarbij de analisten er niet van overtuigd zijn dat CSM hier adequaat mee om kan gaan.

Het verkoopadvies afgegeven door de analisten van Petercam is het enige verkoopadvies voor het aandeel. ER zijn daarnaast 6 houd- en 7 koopadviezen afgegeven.