Basic Fit maakt eindelijk weer winst

Basic Fit, de grootste sportschoolketen van Nederland, lijkt eindelijk het licht aan het einde van de tunnel te zien. Na een hard jaar in de coronapandemie zijn afgelopen zomer 500.000 leden teruggekeerd. Inmiddels opent Basic Fit weer nieuwe sportscholen en lijkt een periode van hoge verliezen achter de rug.

125 miljoen verlies geleden

Vanwege de lockdowns an de gedwongen sluiten verloor Basic Fit veel leden, meldt het AD. Dat is de sportschoolketen zwaar gevallen. RTL Nieuws meldde in maart dat de sportschoolketen met het oranje logo in de eerste helft van 2021 125 miljoen euro verlies leed. Ook het aantal leden daalde de afgelopen maanden flink, van 2,3 miljoen leden naar 1,7 in alle landen waar Basic Fit actief is. Hoewel de cijfers hard zijn, leed het aandeel Basic Fit niet heel erg onder deze cijfers. Na een extreme daling in februari 2020, is het aandeel alleen maar gestegen van een kleine 20 euro naar inmiddels 40 euro. Een scherpe daling zoals aan het begin van 2020 hebben we niet meer gezien.

Extra aandelen uitgegeven

Om het bedrijf verder in de lift te krijgen heeft Basic Fit extra aandelen uitgegeven. De liquiditeitspositie van Basic Fit is volgens Van der Aar daardoor 500 miljoen euro. Dat betekent dat de club verder kan met het investeren in Nederlandse sportscholen, maar ook in sportscholen in landen als Frankrijk, waar nog veel meer groeikansen zijn volgens van de Aar.

Basic fit hoofddorp

Basic Fit locatie Hoofddorp

Sportschool weer populair nu het donker wordt

Brancheorganisatie NL Actief denkt dat door de donkere maanden die eraan zitten te komen nog meer mensen lid zullen worden van een sportschool. Buiten sporten na het werk wordt steeds lastiger nu de avond vroeger valt, vertelt Ronald Wouters van NL Actief in het AD. Ook het aanbod aan toestellen in de sportschool is vaak beter dan een thuis workout, legt Yara Huissen expert in fitness bij Fitforbeach.nl uit. In de sportschool kunnen de eigenaars investeren in verschillende toestellen en gewichten. Toch biedt thuis sporten alsnog veel voordelen en met de juiste motivatie en doorzetting kan een hoop bereikt worden, ook zou je volgens Huissen kunnen sporten met je eigen lichaamsgewicht of slechts de aanschaf van enkele gewichten om oefeningen thuis uit te voeren. Sommige sportschoolfanaten hebben in de laatste twee coronagolven zelfs hele thuissportscholen opgezet, zoals twee broers uit de provincie Zeeland.

Fit blijven

Na de pandemie is fit blijven of worden hoe dan ook bijzonder belangrijk geworden voor consumenten. Of ze dat uit zullen geven in de sportschool of aan apparatuur of schoenen voor een rondje hardlopen, zal verschillen per persoon. Doordat we te maken hadden met een radicale gezondheidscrisis en soms moeilijkheden met het vinden van een juist sportritme, zijn bij veel mensen de coronakilo’s eraan gekomen, die men er nu weer af wil hebben. Dat zal hoe dan ook zorgen voor een vraag naar sportschoolabonnementen en sportspullen. Ook gezonde voeding en supplementen zullen in vraag stijgen als de consument zich bewuster is van een gezond lichaam.