Wereldhave gaat nieuwe koers varen

Wereldhave maakte maandag bekend dat over 2012 een fors lager direct resultaat is geboekt. Daarnaast maakte het vastgoedbedrijf bekend dat het zich terug gaat trekken uit het Verenigd Koninkrijk. Analisten vinden het vooral een logische strategie.

Resultaten dalen fors

Wereldhave heeft over 2012 het direct resultaat zien dalen met 20% tot 3,91 euro per aandeel, waar gemiddeld gerekend werd op een resultaat per aandeel van 3,98 euro. Aan het begin van 2012 sprak het vastgoedbedrijf nog de verwachting uit dat het direct resultaat per aandeel in 2012 en 2013 zou uitkomen rond 4,70 euro.

Het indirect resultaat per aandeel, waar de fluctuerende herwaarderingen van vastgoed in zitten, bedroeg over 2012 8,45 euro negatief, waar dit een jaar eerder nog uitkwam op 2,55 euro negatief.

Tot slot bedroeg het totaal beleggingsresultaat per aandeel, ofwel de som van het direct en indirect resultaat, 4,54 euro negatief, tegenover 2,38 euro een jaar eerder. Het dividend over 2012 bedraagt 3,30 euro per aandeel

Koerswijziging

De nieuwe strategie van Wereldhave richt zich op winkelcentra in Noordwest-Europa en kantoren in Parijs. Mede daarom zal het bedrijf zich terugtrekken uit het Verenigd Koninkrijk en inmiddels bijna de gehele portefeuille daar verkocht. Vorige week meldde Wereldhave bijvoorbeeld nog de verkoop van activiteiten in het Verenigd Koninkrijk ter waarde van 243 miljoen pond. De aankondiging kwam daarom niet als een verrassing voor de markt.

Al eerder maakte Wereldhave bekend dat het ook al zijn vastgoed in de Verenigde Staten van de hand doet. Daarom heeft het vastgoedbedrijf zich ten doel gesteld om in de komende periode te zoeken naar kopers voor de resterende delen in zijn Amerikaanse en Britse portefeuille.

Kernmarkten voor Wereldhave worden Nederland, Finland, België en Frankrijk. In deze landen wil het bedrijf zijn positie versterken en uitbreiden, waarna in 2015 een nieuw strategisch plan op groei zal worden gepresenteerd.

Logische strategie

De analisten van de Rabobank vinden het een logische strategie van Wereldhave , al passen de kantoren in Parijs niet helemaal bij winkelcentra in andere landen. Verder wijzen de analisten erop dat Wereldhave nog altijd geen nieuwe financiële directeur heeft genoemd, terwijl deze op de algemene vergadering voor aandeelhouders moet worden benoemd. Rabobank hanteert voor Wereldhave een ‘buy-advies’ met een koersdoel van 53 euro.

ING geeft aan dat de verkoop van de Britse activiteiten voortvarend te werk gaat met het afbouwen van risico’s. Hiermee wil de nieuwe bestuursvoorzitter Dirk Anbeek zijn visitekaartje afgeven, aldus de analisten. ING heeft een koopadvies uitstaan met een koersdoel van 59,70 euro.