Koers HP te ver opgelopen volgens analisten

Hewlett-Packard maakte vorige week bekend dat het in het afgelopen kwartaal de omzet heeft zien dalen door onder meer een teruglopende vraag naar pc’s en laptops. Verscheidene analisten vinden daarbij dat de koers sinds begin dit jaar fors is opgelopen, waardoor zij weinig heil in het aandeel zien.

Hewlett-Packard ( Hewlett Packard ) heeft in het tweede kwartaal van zijn boekjaar de omzet zien dalen met 10% tot 27,6 miljard dollar, wat onder de gemiddelde verwachting van analisten lag. Opvallend was dat bij alle divisies de omzet afnam.

<a href= Hewlett Packard laserjet' align=middle/>
Hewlett Packard laserjet

De nettowinst daalde daarbij met 32% tot 1,08 miljard dollar. De winst per aandeel exclusief bepaalde posten kwam uit op 0,87 dollar. Dit was beter dan waar analisten op hadden gerekend.

Hewlett Packard is bezig met een reorganisatie om zo de kosten te drukken, waarbij onder meer 29.000 banen worden geschrapt om zo op jaarbasis 3,5 miljard dollar te besparen. Voor het lopende kwartaal gaat het bedrijf uit van een winst per aandeel van 0,84-0,87 dollar, waar analisten hadden gerekend op 0,83 dollar.

Al met al waren de resultaten en verwachtingen voor de komende periode beter dan waar de markt op rekende, er wat er mede voor zorgde dat de koers van het aandeel met meer dan 11% is gestegen. De koers heeft dit jaar al sterk gepresteerd, met vanaf begin dit jaar een wist van 49%.

Moeilijke positie voor Hewlett Packard

Analist Peter Misek van Jefferies wijst erop dat consumenten in plaats van foto’s en artikelen uit te printen deze steeds vaker via hun mobiele apparaat bekijken, wat een serieuze bedreiging is voor Hewlett Packard . Volgens de analist bevindt 50-60% van de omzet van het bedrijf zich in een seculiere daling. De verkoop van printers en inktproducten is goed voor ongeveer 40% van Hewlett Packard ’s operationele winst, aldus Misek. Daarbij geven de huidige printerverkopen een goed inzicht in toekomstige inktverkopen.

De Jefferies-analist is wel te spreken over de samenvoeging van de hardware, software en services divisies voor de businesstak, een segment dat al aan het verbeteren is. Desondanks wordt Hewlett Packard volgens Misek geconfronteerd met toenemende concurrentie van bedrijven als IBM , dat dankzij zijn Watson leercomputer applicaties marktaandeel aan het winnen is.

Fors negatief rendement verwacht

Kijkende naar de consensus zijn er meer analisten het eens met de opinie van Jefferies. Voor Hewlett Packard staan momenteel 3 koop-, 9 houd- en 6 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus overwegend negatief is.

Daarbij vinden analisten dat de koers reecent veel te fors is opgelopen. Zij verwachten met een gemiddeld koersdoel van 17,17% dat het negatieve rendement bijna 31% zal zijn.