Analisten trekken conclusies over Vodafone

Nu de overname van Kabel Deutschland door Vodafone beklonken lijkt trekken analisten hun conclusies. Zij vinden dat de koers in de afgelopen periode dermate is opgelopen dat er geen opwaarts potentieel meer aanwezig is. Desondanks blijven de meeste analisten bij hun positieve advies voor het aandeel.

Eind vorige maand werd duidelijk dat Vodafone de strijd rondom Kabel Deutschland lijkt te winnen. Nadat bekend werd dat Vodafone interesse zou hebben in de grootste kabelmaatschappij van Duitsland ontstonden er al snel geruchten over een mogelijk bod.

Eind juni lanceerde Vodafone een formeel bod op Kabel Deutschland van 7,7 miljard euro. Het bestuur van het Duitse bedrijf zal het bod naar verwachting aanbevelen bij zijn aandeelhouders, waarna zij 4-10 weken de tijd hebben om hun aandelen aan te bieden.

Lange tijd leek Liberty Global ook een kandidaat om Kabel Deutschland over te nemen. Het Amerikaanse bedrijf, eigenaar van UPC en met belangen in onder meer Ziggo, toonde serieuze interesse. Liberty Global was bereid om 7,5 miljard euro te betalen, maar werd dus afgetroefd door Vodafone . Inmiddels hebben zij aangegeven waarschijnlijk niet dit bod te gaan overtreffen, waardoor Vodafone waarschijnlijk aan het langste eind trekt mocht er zich niet nog een andere kandidaat aandienen.

Verwijderd van aanbevolen lijst

De analisten van ABN AMRO hebben Vodafone verwijderd van lijst met aanbevolen aandelen. Sinds het begin van dit jaar hebben de aandelen met een rendement inclusief dividend van 28% volgens de analisten goed gepresteerd, maar vinden zij dat beleggers nu beter winst kunnen nemen. De aankoop van Kabel Deutschland verwelkomt ABN AMRO, al laat de deal volgens hen wel zien dat mobiele telefoniebedrijven weinig kansen hebben om zelfstandig te groeien. Mede daarom verwacht ABN AMRO dat dit niet de laatste aankoop van Vodafone zal zijn, al is het wel afhankelijk van de ontwikkeling van de balans.

Een positieve impuls voor het aandeel kan nog wel de verkoop van het belang in Verizon Comm. Wireless zijn. Vodafone heeft een belang van 45% dat wordt gewaardeerd op 75 miljard dollar. Dit is momenteel ongeveer de helft van de totale marktkapitalisatie van het Britse concern.

Al eerder verlaagden de analisten hun advies voor Vodafone van ‘kopen’ naar ‘houden’, op basis van de huidige waardering. De aandelen worden verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 11,6x, wat overeenkomt met het gemiddelde van de sector.

Sterkere positie

Berenberg Bank heeft voor Vodafone een ‘halten-advies’ uitstaan, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 185 pence. De analisten stellen dat met de geplande overname van Kabel Deutschland Vodafone zich heeft verzekerd van een sterke positie. Daarmee kan het nu beter gaan onderhandelen met Verizon Comm. Wireless.

Consensus

De consensus voor Vodafone is nog altijd zeer positief. Er staan 17 koop-, 7 houd- en 4 verkoopadviezen uit. Desondanks is het sentiment recent wel verslechterd, wat ook weer terugkomt in het verwacht opwaarts potentieel. Analisten hanteren namelijk een gemiddeld koersdoel van 197,52 pence, waarmee zij het aandeel op de huidige koers eerlijk gewaardeerd vinden.