Amerikaanse autosector ontvangt steun

De 3 grote Amerikaanse autobedrijven General Motors , Ford en Chrysler krijgen van de Amerikaanse overheid een krediet van 17,4 miljard dollar aan leningen. De autofabrikanten die van het aanbod gebruik willen gaan maken moeten voor 31 maart 2009 een plan indienen bij het Witte Huis om weer winstgevend te worden. President van de Verenigde Staten, George W. Bush maakte dit vrijdagmiddag bekend.

Bail out
General Motors en Chrysler zullen per direct gebruik gaan maken van de leningen verstrekt door de Amerikaanse overheid. De 17,4 miljard dollar aan leningen komt uit het potje van het 700 miljard dollar kostende reddingsplan wat recentelijk is opgesteld door de Amerikaanse minister van Financiën, Henry Paulson. Het geld is vooralsnog alleen bestemd voor General Motors en Chrysler aangezien Ford zegt zelf nog voldoende geld in kas te hebben.

Voorwaarden
Chrysler en General Motors ontvangen in december en januari 13,4 miljard dollar aan leningen. In februari kunnen de autobedrijven rekenen op nog eens 4 miljard dollar. De autofabrikanten uit Detroit moeten echter wel aan kunnen tonen middels een plan hoe zij weer levensvatbaar kunnen worden, zo niet dan zullen de leningen ingetrokken worden en zullen ze opnieuw voor een dilemma komen te staan. Andere voorwaarden zijn dat de salarissen van het bestuur en management beperkt wordt en dienen er afspraken gemaakt te worden met de vakbonden waar onder meer de beloningen toe behoren.