DNB voor de rechter geëist door Stichting Obligatiehouders SNS

De Stichting Obligatiehouders SNS daagt De Nederlandsche Bank voor de rechter wegens gebrekkige besluitvorming die heeft geleid tot de nationalisatie van SNS REAAL. De Stichting verwijt DNB dat deze SNS REAAL onnodig in problemen heeft gebracht door haar dochter SNS Bank voor onmogelijke financiële opdrachten te stellen zonder voldoende wettelijke basis. De Stichting maakte al in maart 2013 bezwaar tegen deze handelswijze van DNB . DNB weigert inhoudelijk op deze bezwaren in te gaan omdat de Stichting volgens haar geen belanghebbende zou zijn. De Stichting wil DNB nu via de bestuursrechter dwingen om alsnog verantwoording af te leggen.

Direct meer vermogen nodig

Op 27 januari 2013 liet DNB de SNS Bank weten dat zij binnen 4 dagen E 1,84 miljard aan extra kapitaal zou moeten aantrekken anders zou DNB de bankvergunning intrekken. Een onmogelijke opdracht, waartegen de toenmalige directie van SNS REAAL en SNS Bank onmiddellijk bezwaar indiende. Enkele dagen later nationaliseerde Minister Dijsselbloem SNS REAAL en SNS Bank onder verwijzing naar deze brief van DNB . De Stichting diende vervolgens namens een groot aantal onteigende obligatiehouders een bezwaarschrift in bij DNB .

Na een rommelig verlopen procedure liet DNB op 9 augustus 2013 weten niet inhoudelijk te zullen reageren op de bezwaren van de Stichting omdat de Stichting volgens DNB geen belanghebbende zou zijn. SNS REAAL en SNS Bank zijn dit volgens DNB wel, maar de nieuwe, door Minister Dijsselbloem benoemde directie, heeft de bezwaren in samenspraak met DNB eerst maanden in de koelkast gezet en uiteindelijk ingetrokken. Saillant is dat deze bezwaren in belangrijke mate aansluiten bij de bezwaren van de Stichting en andere beleggers.

Doorgestoken kaart

Deze actie heeft een hoog doorgestoken kaart gehalte’, stelt Frans Faas, voorzitter van de Stichting. ‘De nationalisatie was al een één-tweetje tussen de Minister en DNB en dit kunstje wordt in de bezwaarprocedure bij DNB nog een keer herhaald. Ruim 6 maanden na de onteigening heeft DNB nog steeds geen verantwoording afgelegd over haar eigen rol in de SNS-affaire. Van de eerder door DNB beloofde cultuurverandering, die moet voorzien in meer transparantie en verantwoording over haar eigen optreden, lijkt hierdoor nog steeds geen sprake te zijn. De Stichting wil DNB nu via een beroepsprocedure bij de Rechtbank Rotterdam dwingen alsnog op de bezwaren te reageren. ‘

De Stichting Obligatiehouders SNS, komt op voor de belangen van onteigende schuldeisers SNS en vertegenwoordigt daarbij een groot aantal (inter)nationale instituten en natuurlijke persoenen. Daartoe speelde zij een prominente rol in de procedures bij de Raad van State en de Ondernemingskamer. Onlangs kondigde de Stichting de gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens aan. Naast het realiseren van een adequate compensatie voor de nationalisatie, positioneert de Stichting zich door het focussen op de tekortschietende zorgplicht van de aanbieders van deze schuldpapieren. In dat kader diende de Stichting onlangs klachten in bij het Kifid en de toezichthouders in Griekenland en Malta.