Olie blue chip Statoil nog steeds interessant

Het Noorse oliefonds is nog steeds met grote afstand het grootste Noorse beursgenoteerde bedrijf. Het grote Noorse pensioenfonds belegt steevast in het oliefonds en zorgde deels voor de grote kapitaalsaanwas van het bedrijf. De huidige marktkapitalisatie van Statoil ligt rond de 427 miljard Noorse kronen. De nummer 2 qua marktkapitalisatie is Marine Harvest met een waarde van 234 miljard kronen.

Noorse bedrijven hoofdindex Oslo gesorteerd op size

Oslo beurs, Noorse aandelen

Grafiek Statoil

koers <a href='/aandeel/1517-statoil'> Statoil </a>, grafiek <a href='/aandeel/1517-statoil'> Statoil </a>

De koers van het aandeel Statoil is de laatste maanden relatief vrij hard afgenomen. Hetzelfde beeld zien we ook bij de overige grote olieaandelen. De koersdaling zorgt er direct voor dat de relatieve waardering ook lager wordt. Het aandeel noteert met een Shiller PE (het gemiddelde van het resultaat per aandeel over de afgelopen 10 jaar versus koers) van 8,81. Dit is bijna de helft van het historische gemiddelde voor aandelen.

Voor dit jaar wordt op een totaal omzet van 625,79 miljard Noorse kronen gerekend. Dit is min of meer in lijn met de omzetten uit de voorgaande jaren.

De nettowinst komt naar verwachting uit op 46,08 miljard Noorse kronen (2012: 68,90). Dit komt neer op een winst per aandeel van 14,94 Noorse kronen. Op basis van de huidige koers impliceert dit een koers/winst-verhouding van 8,93. De sector wordt momenteel op een k/w van 14,05 verhandeld.

statoil waardering aandeel

Om 15,32 verliest het aandeel 0,30 procent op 134,80 Noorse kronen.