Imtech en KPN slechtst presterende large caps

Het aandeel Imtech is met een verlies dit jaar van bijna 88 procent het slechts presenterende aandeel dat in Nederland verhandeld wordt. In de lijst van slecht presterende aandelen treffen we bijna vanzelfsprekend veel small caps maar ook de AEX -componenten KPN en ArcelorMittal. Deze blue chips verloren dit jaar respectievelijk 33,80 en 21,12 procent. In het overzicht van de meest negatieve rendementen zien we dat de meeste aandelen hele lage marktkapitalisaties ondertussen hebben.

Tevens betalen veel van deze ‘losers van dit jaar’ ook geen dividenden hetgeen ook geen koersstuwende impuls kan geven. Andere grote verliezers van dit jaar zijn Tiscali en New Sources Energy.

Tabel slechtst presterende aandelen vanaf begin 2013

nederlands slechtste aandelen 2013

Tabel best presterende aandelen vanaf begin 2013

aandelen nederland

Ook veel small caps en uitzenders

De bovenstaande tabel toont de best presterende in Nederland verhandelde aandelen van dit jaar. Ook hier zien we dat de small caps ruim vertegenwoordigd zijn. Uiteraard komt dit ook vanwege het feit dat ruim de helft van de aan het Damrak genoteerde aandelen small caps zijn, dus zei oververtegenwoordigen bijna automatisch al veel ranglijsten. Opvallend zijn de sterke prestaties van de grote large cap uitzendbedrijven Randstad en USG People NV .