Delhaize boekt meeste koerswinst van de sector

Van de Europese supermarkten heeft Delhaize dit jaar de meeste koerswinst behaald. Dit jaar won het aandeel ruim 44 procent, nummers 2 en 3 zijn Carrefour (+39 procent) en Ahold (+38 procent). Ook het Spaanse Distribuidora Int. de Alimentacion en Sligro staan dit jaar stevig in de plus. Ondanks de forse koersstijgingen van de meeste supermarkten zijn de waarderingen nog niet bovengemiddeld. De meeste supermarkten noteren met Shiller PE’s van rond de 20. Op basis van de huidige waarderingen en gelijkblijvende dividenden zijn de dividendrendementen rond de 3 procent.

Distribuidora Int. de Alimentacion is qua waardering het duurste aandeel van de Europese supermarktsector. Het aandeel noteert met een forse Shiller PE van bijna 39 en staat op bijna 4 maal de boekwaarde. Ook het Portugese J. Martins heeft een Forse Shiller PE (bijna 38) en wordt op bijna 8 maal de boekwaarde verhandeld.

Supermarkten in euro’s genoteerd gesorteerd op rendement

europese supermarkten

De onderstaande tabel toont de Europese supermarkten aflopend gesorteerd op hun Shiller PE’s. Te zien is dat de Zuid-Europese bedrijven Distribuidora Int. de Alimentacion en J. Martins met de hoogste scores noteren. Tevens behoren deze 2 bedrijven tot de met het meeste vreemd vermogen gefinancierde bedrijven. Mede door de relatief lagere percentages van het eigen vermogen scoren beiden wel het hoogste qua rendement op het eigen vermogen (ROE).

supermarkten Shiller PE