Morgan Stanley verhoogt koersdoelen Europese oliemaatschappijen

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft recent de Europese oliemaatschappijen onder de loep genomen en op basis daarvan een aantal aanpassingen in haar taxaties doorgevoerd. Zo zien de analisten onder andere meer opwaarts potentieel voor Royal Dutch Royal Dutch Shell , maar is het advies desondanks blijven staan op ‘houden’ en geven de marktvorsers de voorkeur aan andere sectorgenoten.

Onbalans

De onbalans tussen de vrije kasstroom en dividendbetalingen is volgens de analisten een last voor de grote Europese oliemaatschappijen. Hogere olieprijzen, lagere investeringen of dividendverlagingen zouden deze ongelijkheiden volgens Morgan Stanley kunnen opheffen en aanzienlijke koerswinsten veroorzaken.

De analisten achten het echter aannemelijker dat de oliemaatschappijen in kwestie in 2014 tot versnelde verkoop van aandelen overgaan.

Morgan Stanley heeft daarom het koersdoel voor de aandelen van Royal Dutch Royal Dutch Shell die in Groot Brittannië staan genoteerd verhoogd van 2220 pence naar 2240 pence, maar het advies gehandhaafd op ‘equal-weight’.

Net als voor Royal Dutch Shell heeft Morgan Stanley het koersdoel voor Total verhoogd, van 49 euro naar 50 euro. Voor de Franse oliemaatschappij hanteren de analisten echter wel een ‘overweight-advies’. Ook GB Group en Eni behoren net als Total tot de favorieten van Morgan Stanley binnen de oliesector. Voor deze twee oliemaatschappijen hebben de analisten het koersdoel verhoogd van respectievelijk 1370 pence en 19 euro naar 1450 pence en 19,10 euro.

Minder te spreken is Morgan Stanley over Repsol . Wel hebben de analisten voor dit aandeel het koersdoel verhoogd van 16,70 euro naar 18,20 euro, het advies luidt ‘underweight’.

Consensus Royal Dutch Shell gematigd

De analisten van Morgan Stanley staan niet alleen in hun gematigde opinie over Royal Dutch Shell . Er staan momenteel 6 koop-, 6 houd- en 2 verkoopadviezen voor het aandeel uit, waardoor de consensus licht positief is.

p>Een lichtpuntje voor Royal Dutch Shell is dat door de recent fors gedaalde koers analisten wel een aardig opwaarts potentieel zien. Met een gemiddeld koersdoel van 30,20 euro rekenen zij namen op een rendement in de komende 12 maanden van ruim 22%.