Volgende internetbubbel volgens analisten onwaarschijnlijk

Voor beleggers in internetaandelen was het een interessant jaar. De koersen van veel aandelen verdubbelden op basis van stijgende omzetten en hogere verwachtingen voor de winstgroei in de komende jaren. Sommige beleggers worden langzamerhand echter bezorgd, omdat zij nog goed de internetbubbel kunnen herinneren. Volgens sommige analisten en experts is deze vergelijking echter opgeblazen.

Analisten stellen dat er een aantal internetaandelen zijn die dermate in koers zijn gestegen in vergelijking met hun potentiële winstgroei, dat een mogelijke daling aanwezig is. Een terugtrekking uit deze sector vinden de marktvorsers echter te ver gaan.

Gewezen wordt op het feit dat internetaandelen die het afgelopen jaar sterk presteerden, zoals Facebook en Netflix, ook daadwerkelijk geld verdienen. Tijdens de voorgaande internetbubbel waren er veel bedrijven die weinig kans hadden om ooit rendabel te worden, terwijl de omzetten ook minimaal waren.

Daarnaast stellen de analisten vast dat het internet in de afgelopen jaren is getransformeerd. Waar in 1999 de internetverbindingen nog traag waren en vooral via pc’s verliepen, is er nu breedband internet dat naast pc’s ook gebruikt wordt door tablets en smartphones. Daarnaast zijn internetadvertenties volwassen geworden en daarmee duurzamer voor bedrijven.

Waarschuwingssignalen

De koers van grote internetbedrijven als Facebook , Alphabet en Netflix eindigt 2013 naar verwachting op recordhoogte, terwijl Yelp en Pandora hun koersen hebben zien verdriedubbelen.

Er zijn volgens de analisten echter wel een aantal waarschuwingssignalen. Bijvoorbeeld de koers van Twitter, die sinds de beursintroductie in november is gestegen met 160% terwijl de verdiensten van het bedrijf nog onduidelijk zijn.

Desondanks worden internetaandelen volgens analisten nog altijd op lagere niveaus verhandeld dan hun sectorgenoten tijdens de internetbubbel. Daarnaast zijn er in tegenstelling tot destijds nu veel minder beursintroducties van internetbedrijven. Volgens marktvorsers zijn veel internetbedrijven langer aan het wachten voordat zij naar de beurs gaan, om zo in een sterkere fase te verkeren.

Sommige analisten stellen tot slot dat vanwege de lage rentestanden en verbeterende economische omstandigheden, internetbedrijven in 2014 verder kunnen stijgen.