De NL stijgers en dalers

Terugkijkend op 2013 was het grosso modo een zeer sterk jaar voor heel veel Nederlandse aandelen. De AEX -index steeg met ruim 60 punten van 340 naar rond de 400 (+17 procent) en de Midkap steeg van circa 550 punten naar 627 punten (+14 procent). Toch was het niet voor alle Nederlandse aandelen hosanna. Beleggers hadden totaal geen vertrouwen meer in het geplaagde Imtech . Het aandeel verloor ruim 88 procent van haar waarde, voornamelijk door forse afboekingen en de aandelenemissie die de winst verder verwaterde.

Nederlandse aandelen aflopend op rendement 2013 gesorteerd

 nederlandse aandelen, <a href='/begrippen/31-aex'> AEX </a>-aandelen

KPN en ArcelorMittal zijn de enige large caps in de lijst van de grootste dalers. Alle andere fondsen zijn vooral smallcaps (of werden dat door hun dalingen). Kardan en Lavide verloren beiden circa de helft van hun waarde vanaf begin 2013.

Imtech hardste daler

Nederlandse aandelen oplopend op rendement 2013 gesorteerd

nederlandse beurs, <a href='/begrippen/31-aex'> AEX </a>-index

Ook bij de winnaars zien we vooral smallcaps aan kop staan. Pennystock Pharming voert hier de lijst van winnaars aan met een relatief grote winst van 476 procent maar nominaal stelt dit niet veel voor. Hetzelfde geldt ook voor Vivenda Media Groep en AND. Beiden verloren in de voorgaande jaren zeer fors en lijken nu enigszins opgeveerd te zijn.

Een lichte nominale stijging is dan al snel relatief heel veel. De uitzenders Randstad en Unit4 en conglomeraat Aalberts Industries zijn de enige large caps in dit overzicht.