Vastgoedtransactie leidt tot taxatiewijzigingen

Wereldhave maakte recent bekend dat het een pand in Hoofddorp overneemt van Unibail-Rodamco. De transactie is voor de analisten van JP Morgan aanleiding geweest om de taxaties voor beide aandelen bij te stellen, terwijl ING het voor Wereldhave ziet als een solide aankoop. Op basis van de consensus geldt Wereldhave als een gewilder aandeel dan Unibail-Rodamco.

Wereldhave maakte woensdag bekend dat het met Unibail-Rodamco overeenstemming heeft bereikt over de overname van winkelcentrum Vier Meren in Hoofddorp. Wereldhave betaalt hiervoor inclusief transactiekosten 147,5 miljoen euro, met een netto-aanvangsrendement van 5,8%.

Naar verwachting zal de transactie eind deze maand worden afgerond, waarbij de impact op de loan to value van het concern beperkt zal blijven tot ongeveer 1%. Dit komt doordat de aankoop grotendeels wordt gefinancierd met de verkoopopbrengst van een nieuw kantoorgebouw in Joinville in Parijs, waarvan de transactie eveneens eind januari 2014 zal worden afgerond.

Taxaties gewijzigd

JP Morgan heeft naar aanleiding van de transactie het advies voor Wereldhave verlaagd van ‘neutral’ naar ‘overweight’, terwijl het koersdoel is verhoogd met 1 euro tot 62 euro.

Tegelijkertijd is ook het koersdoel voor Unibail-Rodamco door de analisten van de Amerikaanse zakenbank gewijzigd. Deze is verhoogd met 5 euro tot 205 euro, waarbij het advies is gehandhaafd op ‘overweight’.

Solide aankoop

ING stelt dat Wereldhave een solide aankoop heeft gedaan. Analist Jaap Kuin vindt dat het winkelcentrum de kwaliteit van de portefeuille verhoogt, terwijl de operationele kosten en de financiering binnen de perken blijven.

De aankoop kan daarbij volgens de analist voldoende zijn om een winst per aandeel te realiseren van 3,90 euro, waarmee Wereldhave in staat zal zijn om zijn dividend op het huidige peil te handhaven. Over 2013 betaalde het vastgoedbedrijf 3,30 euro aan dividend per aandeel uit en voor 2014 zal een pay-out ratio van 85% hanteren.

ING heeft voor Wereldhave het advies op ‘hold’ staan.

Consensus

Kijkende naar de consensus blijkt dat analisten meer te spreken zijn over Wereldhave dan Unibail-Rodamco.

Voor Wereldhave staan momenteel 2 koop- en 5 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies hanteert. Voor Unibail-Rodamco staan weliswaar 6 koopadviezen uit, daartegenover staan ook 10 houd- en 2 verkoopadviezen.

De voorkeur van analisten voor Wereldhave wordt bevestigd door het gemiddeld koersdoel dat voor het aandeel uitstaat. Op 59,85 euro zien zij namelijk voor het aandeel een opwaarts potentieel van 4,14%. Met een gemiddeld koersdoel van 191,50 euro rekenen de analisten voor Unibail-Rodamco op een rendement van 2,87%.