Nomura ziet risico's voor chemiesector

De analisten van Nomura Securities hebben recent de Europese chemiesector nader onder de loep genomen. Naar aanleiding daarvan heeft de Japanse zakenbank voor een aantal aandelen de taxaties gewijzigd, waarbij zij vooral de voorkeur geven aan Yara Int. en Givaudan . Op basis van de consensus geldt Bayer als favoriete chemieaandeel.

Nomura stelt vast dat er voor de chemiesector in het vierde kwartaal significante risico’s zijn ontstaan, die volgens de analisten ook in de eerste helft van 2014 waarschijnlijk aanwezig blijven. De belangrijkste thema’s voor de chemiesector zullen daarbij de Chinese groei en concurrentievermogen in Europa zijn.

Voor de tweede helft van het jaar verwachten de analisten daarbij dat de volumes zullen herstellen. Aan de prijszijde verwachten zij echter weinig ondersteuning.

Koersdoelverhogingen

Voor Yara heeft Nomura het koersdoel verhoogd van 310 Noorse Kronen naar 312 Noorse Kronen, waarbij het advies is blijven staan op ‘buy’.

Voor Givaudan zijn de analisten eveneens positief en hanteren daarom een ‘buy-advies’. Voor het chemieconcern hebben de analisten het koersdoel verhoogd van 1480 naar 1514 Zwitserse frank.

Minder te spreken is Nomura over Lanxess, waarvoor het advies is verlaagd van ‘neutral’ naar ‘reduce’. Daarbij is het koersdoel gehandhaafd op 49 euro.

Sectorfavoriet

Op basis van de consensus geldt Bayer als favoriete chemieaandeel van analisten. Er staan 18 koop-, 12 houd- en 2 verkoopadviezen uit, waardoor de consensus bovengemiddeld positief is. Opvallend daarbij is wel dat analisten gemiddeld geen opwaarts potentieel voor de koers meer zien. Met een gemiddeld koersdoel van 96,52 euro rekenen zij op een negatief verwacht rendement van 4,67%.

DSM volgt Bayer op de voet, waarvoor op het moment van schrijven 12 koop-, 8 houd- en 2 verkoopadviezen uitstaan en de consensus zodoende positief is. Gemiddeld hanteren analisten daarbij een koersdoel van 59,35 euro, hetgeen een verwacht rendement genereert van 5%.