Goldman Sachs blijft long in aandelen

Goldman Sachs blijft van mening dat aandelen zich in een tweede bull market bevinden, waarmee zij in een groeifase van de cyclus zitten. De waarderingen lijken volgens de analisten echter niet langer goedkoop, terwijl de risico’s op korte termijn zijn toegenomen door het aankomende cijferseizoen. Daarom raadt Goldman Sachs tactische hedges aan, waarbij zij wijzen hoge totaalrendementen en dividendgroei.

Ondanks een continu patroon van winstverlagingen hebben aandelen in de Stoxx Europe 600 goed gepresteerd. Sinds midden december zijn aandelen in deze index met gemiddeld 8% gestegen, voordat ze afgelopen week werden verkocht.

Goldman Sachs blijft van mening dat de aandelenmarkt op termijn verder zal stijgen, maar dat er wel een hoger risico is van een terugval op korte termijn. Daarom adviseren zij beleggers om longposities aan te houden, maar deze wel te hedgen.

Het verlangen om te profiteren van groei heeft volgens Goldman Sachs geresulteerd in een sterk resultaat van de periferie in de eurozone. Dit is volgens de analisten te begrijpen gezien het punt dat deze economieën afgelopen zomer bereikten en de daaropvolgende spreads.

De relatieve waardering, winstbijstellingen en industrieconcentratie maakt dit volgens Goldman Sachs op fundamentele basis minder duurzaam. Zij verwachten dan ook een mindere verspreiding per land en een hogere sector en aandelen dispersie in de komende periode.

Goldman Sachs stelt beleggers zich moeten focussen op bedrijven met sterke verwachtingen voor dividendgroei en hoge totaalopbrengsten, gekoppeld met bedrijven die operationeel gericht zijn op een economisch herstel.

Adviesverhogingen

De analisten verwachten dat grote oliemaatschappijen gezien hun huidige waardering aantrekkelijk zijn. Mede daarom hebben zij hun advies voor de olie- en gassector naar neutraal verhoogd. Daarbij adviseren zij een long in oliegeïntegreerde bedrijven en een short in oliediensten.

Tot slot wijst Goldman Sachs erop dat zij recent nog banken hebben opgewaardeerd en zijn van mening dat groei nog op middellange termijn zal voortduren.