Chemiesector kan profiteren van herstel auto-industrie

De Franse zakenbank Exane BNP Paribas heeft onlangs de Europese chemiesector nader onder de loep genomen en naar aanleiding daarvan een aantal taxatiewijzigingen doorgevoerd. Binnen de sector geldt voor Exane BNP Paribas het Duitse BASF als favoriet, maar binnen de sector gelden op basis van de consensus andere favorieten.

Exane BNP Paribas stelt dat de positie van de chemische industrie zich verbetert, ondanks enkele negatieve wisselkoerseffecten. Recent verhoogde de zakenbank nog zijn groeiverwachtingen voor de autoverkopen in Europa.

De auto-industrie is nog altijd de grootste klant van chemische bedrijven en kan dus als aanjager dienen voor de bedrijfsresultaten. Exane BNP Paribas verwacht dan ook dat de industrie de winst per aandeel in 2014 zal weten te verhogen met 10%.

Naar aanleiding van deze positievere blik zien de analisten vooral voor het Duitse BASF kansen. Het koersdoel voor het aandeel is dan ook door hen verhoogd met 4 euro tot 82 euro, terwijl het advies is vastgesteld op ‘buy’.

Voor Linde heeft Exane BNP Paribas het koersdoel gehandhaafd op 145 euro, terwijl het ‘neutral-advies’ ongewijzigd is.

Voor een aantal chemiebedrijven ziet Exane BNP Paribas echter ook minder opwaarts potentieel. Zo is het koersdoel voor Lanxess verlaagd van 50 euro naar 47 euro, warbij het advies ‘neutral’ luidt.

Sectorfavoriet

Op basis van de consensus is Bayer het favoriete chemieaandeel van analisten. Er staan 19 koop-, 11 houd- en 2 verkoopadviezen voor het aandeel uit, waardoor de consensus overwegend positief is. De Duitsers worden gevolgd door DuPont , waarvoor 4 koop- en 6 houdadviezen uitstaan en geen verkoopadviezen.

BASF staat in de middenmoot met 15 koop-, 14 houd- en 4 verkoopadviezen. Wel valt op dat de koers-winstverhouding met 13,84 fors lager is dan die van beter gewaardeerde sectorgenoten. Zo is de k/w van Bayer 18,32 en die van DuPont 19,85.

Het gemiddeld koersdoel voor BASF bedraagt 78,83 euro, hetgeen een negatief verwacht rendement genereert van -0,21%. Het koersdoel van Exane BNP Paribas suggereert echter dat er juist een opwaarts potentieel aanwezig is van circa 4%.