Morgan Stanley verwacht recordverliezen voor energiesector

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft onlangs de Europese energiesector nader onder de loep genomen. Volgens de analisten is 2013 voor nutsbedrijven een jaar van recordverliezen geweest. Daarbij staan de Europese energieprijzen nog altijd onder druk, wat bij een aantal energieaandelen slechts gedeeltelijk wordt gereflecteerd in de koers.

Recordverliezen

Morgan Stanley stelt dat de Europese energiesector het afgelopen jaar recordverliezen in de boeken heeft moeten neerzetten. Volgens de analisten was dit vooral het geval voor de Centraal-Europese energiemarkten. Zij schatten in dat het verlies bijzonder hoog is bij het Franse energieconcern GDF Suez , wat aan het einde van 2012 binnen de sector nog de hoogste goodwill op de balans had staan.

Verder wijzen de analisten op de onder druk staande Europese energieprijzen, die momenteel slechts voor een deel worden gereflecteerd in de koers van GDF Suez . Mede daarom heeft Morgan Stanley voor GDF Suez een ‘equalweight-advies’ uitstaan met een koersdoel van 17 euro.

Ook voor RWE AG luidt het advies ‘equalweight’, maar het Duitse energieconcern kan volgens de analisten na de eerder aangekondigde afwaarderingen zijn vooruitzichten herhalen. Zij verwachten dat dankzij kostenbesparingen en investeringverlagingen de schuldratio zal dalen. Het koersdoel is door Morgan Stanley vastgesteld op 26 euro.

Voor Iberdola heeft Morgan Stanley het advies op ‘underweight’ staan met een koersdoel van 3,80 euro. Het Spaanse nutsbedrijf is een van de weinige aandelen binnen de sector waarbij een lagere winst per aandeel direct leidt tot een lager dividend. Het aandeel is daarom het minst geprefereerde aandeel voor Morgan Stanley van de energiesector.

Rusland

Voor de Russische activiteiten van Europese energiebedrijven rekenen de analisten op verdere waardecorrecties, omdat de operationele omstandigheden niet zijn verbeterd en de wisselkoersverhoudingen verder zijn verslechterd.

Volgens Morgan Stanley geldt het laatste aspect echter in mindere mate voor energiebedrijven Eon en Enel . Toch komen de analisten voor Eon niet verder dan een ‘equalweight-advies’ met een koersdoel van 14 euro.

Voor Enel zijn de analisten positiever en hebben dan ook het advies op ‘overweight’ staan, waarbij een koersdoel wordt gehanteerd van 3,50 euro. Enel heeft namelijk in de afgelopen drie jaar goodwill afschrijvingen gedaan voor OGK-5. Het Italiaanse aandeel is daarom voor de analisten een van de favorieten binnen de sector.

Voor het Britse National Grid zullen volgens Morgan Stanley de lage regulerende risico’s en een dividendgroei tezamen voor een aantrekkelijk totaalrendement zorgen. Mede daarom heeft de Amerikaanse zakenbank ook voor dit aandeel het advies op ‘overweight’ staan, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 860 pence.