Analisten zien nog altijd geen heil in TomTom

De koers van TomTom is de afgelopen dagen hard onderuit gegaan na tegenvallende vierdekwartaalcijfers en een teleurstellende outlook. Daarnaast zijn er diverse wisselingen van de wacht in de top van het bedrijf. Analisten blijven vooralsnog terughoudend over het aandeel en verwachten dat de koers ook in de komende maanden verder zal dalen.

Afhankelijkheid van consumentenmarkt

TomTom zag in het vierde kwartaal zowel de omzet als winst verder achteruit hollen. De producent van navigatieapparatuur zag in het vierde kwartaal de omzet afnemen met 7% tot 268 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 3 miljoen euro, waar dit een jaar eerder nog 99 miljoen euro was. Wel werd toen een belastingbate ingeboekt van 80 miljoen euro. De ebit daalde in een jaar tijd met 83% tot 4 miljoen.

TomTom is daarbij nog altijd flink afhankelijk van de consumentenmarkt, een segment dat juist onder druk staat. Het bedrijf realiseert daar nog altijd ongeveer 60% van zijn inkomsten, maar zag hier de omzet op jaarbasis dalen met 12% tot 165 miljoen euro.

Over heel 2013 zag TomTom de omzet zodoende uitkomen op 963 miljoen euro, terwijl de aangepaste winst per aandeel 0,26 euro bedroeg.

Voor 2014 is TomTom eveneens voorzichtig en verwacht het een verdere daling van de omzet. Topman Harold Goddijn voorziet een verdere krimp van de markt voor losse navigatiekasties (PND), al zal de daling minder groot zijn dan in het afgelopen jaar het geval was. Voor 2014 verwacht TomTom een omzet van 900 miljoen euro, terwijl de aangepaste winst per aandeel uit zal komen op 0,20 euro.

Koers TomTom afgelopen 12 maanden

grafiek <a href='/aandeel/359-tomtom'> TomTom </a>, koers <a href='/aandeel/359-tomtom'> TomTom </a>

De bovenstaande grafiek laat TomTom 's koers over de afgelopen 12 maanden zien. Te zien is dat het aandeel tot november 2013 rustig omhoog ging tot een piek van rond de 5 euro. Bij het huidige niveau van 4,40 euro bedraagt TomTom 's koers/winst-verhouding circa 20.

Commissarissen weg

Een dag na de publicatie van de vierdekwartaalcijfers werd bekend dat Karel vuursteen en Rob van den Bergh terugtreden uit de raad van commissarissen van TomTom . Vuursteen was de voorzitter van de raad en wordt opgevolgd door Peter Wakkie.

TomTom heeft Jacqueline Tammenoms Bakker en Anita Elberse voorgedragen als nieuwe leden van de raad, voor een periode van 4 jaar.

Consensus TomTom ongewijzigd

Vooralsnog hebben analisten geen wijzingen doorgevoerd in hun taxaties voor TomTom , maar verwacht mag worden dat dit in de komende dagen alsnog gedaan zal worden. Ook al is de consensus al negatief. Er staat namelijk slechts 1 koopadvies voor TomTom uit, tegenover 5 houd- en 5 verkoopadviezen.

Naar aanleiding van de teleurstellende publicaties is de koers van het aandeel fors onderuit gegaan. Waar deze voor de publicatie op 5,29 euro stond, bedraagt de koers inmiddels 4,41 euro. Dit komt neer op een verlies van bijna 17%.

Analisten verwachten echter dat de koers ook in de komende maanden verder zal dalen. Met een gemiddeld koersdoel van 4,20 euro rekenen zij namelijk op een negatief verwacht rendement van circa 5%.