Morgan Stanley vindt Europese oliesector aantrekkelijk

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley heeft recent zijn taxaties voor een aantal Europese oliemaatschappijen opwaarts bijgesteld. Volgens de analisten gaan deze bedrijven namelijk een periode van een bovengemiddelde koersstijging tegemoet. Binnen de oliesector geldt Total voor analisten als het favoriete olieaandeel.

Morgan Stanley verwacht dat Europese oliemaatschappijen naar verwachting op korte termijn een aanzienlijke verhoging zullen zien van hun huidige vrij lage kasstroom. Mede daarom rekenen de analisten erop dat de koersen van deze aandelen in de komende periode fors zullen stijgen. Mede daarom is het advies voor de gehele sector door de Amerikaanse zakenbank verhoogd van ‘in-line’ naar ‘attractive’.

Als gevolg hiervan heeft Morgan Stanley het koersdoel voor een aantal oliemaatschappijen opwaarts bijgesteld. Zo is het koersdoel voor BP verhoogd van 490 pence naar 525 pence, waarbij het advies ‘equalweight’ luidt. Ook voor Royal Dutch Royal Dutch Shell is het advies door Morgan Stanley vastgesteld op ‘equalweight’.

Voor de Amerikaanse zakenbank geldt Total samen met Statoil als sectorfavoriet. Voor de Franse oliemaatschappij luidt het advies dan ook ‘overweight’, terwijl het koersdoel door Morgan Stanley is verhoogd met 5 euro tot 55 euro.

Total sectorfavoriet

Gekeken naar de consensus blijkt dat Total het favoriete aandeel binnen de olie- en gassector is. In totaal staan er 14 koop- en 6 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies heeft afgegeven. Daarbij zien de analisten nog wel enig opwaarts potentieel voor de koers. Met een gemiddeld koersdoel van 48,50 euro rekenen analisten namelijk op een rendement van 4,9%.

De koers-winstverhouding van Total van 9,76 ligt daarbij niet ver boven die van naaste concurrent Royal Dutch Royal Dutch Shell , dat een k/w noteert van 8,67. BP is duurder gewaardeerd op een k/w van 11,98.