BNP Paribas positief over Europese nutsbedrijven

De Franse zakenbank BNP Paribas heeft onlangs de Europese energiesector nader onder de loep genomen, mede naar aanleiding van de ontwikkelingen rondom de Krim. Volgens de analisten zullen Europese nutsbedrijven dit jaar waarschijnlijk het dieptepunt voor hun resultaten bereiken en in 2015 en 2016 beter presteren. Mede daarom is BNP Paribas positief over de sector, waarbinnen RWE AG voor de analisten geldt als een de favoriete aandelen.

BNP Paribas verwacht dat Europese nutsbedrijven in 2014 het dieptepunt voor hun bedrijfsresultaten zullen zien, om vervolgens in 2015 en 2016 de opgaande lijn te vervolgen. De analisten zijn dan ook over het algemeen positief gestemd over de industrie.

Voor een aantal Europese energiebedrijven geldt dat zij te maken kunnen krijgen met een aantal meevallers. Zo rekent BNP Paribas er voor RWE AG op dat het Duitse energieconcern voor miljarden aan schadevergoeding zal ontvangen voor de ontmanteling van zijn kerncentrales.

Mede daarom heeft de Franse zakenbank voor het aandeel een ‘outperform-advies’ uitstaan, met een koersdoel van 35 euro. Het aandeel behoort daarnaast voor BNP Paribas tot de ‘Top Picks’ binnen de sector.

Taxatiewijzigingen

Het eveneens Duitse EON heeft van BNP Paribas een koersdoelverlaging ontvangen van 1 euro tot 16 euro, maar het advies is blijven staan op ‘outperform’. De analisten adviseren voorzichtigheid voor het aandeel, omdat EON sterk vertegenwoordigd is in Rusland. Daar wordt ongeveer 20% van het huidige bedrijfsresultaat (ebit) gegenereerd.

Voor het Franse GDF Suez heeft BNP Paribas de meest forse taxatiewijziging gedaan. Het aandeel is door de analisten opgewaardeerd van ‘underperform’ naar ‘outperform’, om zo in lijn te liggen met de verwachtingen voor de gehele sector. Daarnaast is het koersdoel bijgesteld van 17 euro naar 23 euro.