Kepler Cheuvreux weinig hoopvol over Europese staalproducenten

De analisten van Kepler Cheuvreux hebben onlangs een rapport gepresenteerd over de Europese staalsector. Zij stellen hierin dat de toenemende bezorgdheid over de wereldwijde economische groei heeft geleid tot een terughoudende opinie voor Europese staalfabrikanten. Binnen de sector geldt op basis van de consensus Aurubis als favoriete aandeel.

Recent maakte de World Steel Association bekend dat de wereldwijde staalproductie in februari op jaarbasis is gestegen met 0,6% tot 125 miljoen ton. Zo ging onder meer in Duitsland, de grootste staalproducent van Europa, de staalproductie omhoog met 4,2% tot 3,6 miljoen ton, terwijl de productie in Italië toenam met 3,6% tot 2,2 miljoen ton.

Zodoende kwam de wereldwijde bezettingsgraad bij de staalproductie in februari uit op 77,6%, wat 2 procentpunt hoger was dan een jaar eerder en 0,7 procentpunt hoger was dan in januari.

Taxatieverlagingen

Ondanks deze hoopvolle cijfers is Kepler Cheuvreux terughoudender geworden over de Europese staalsector. Zij hebben daarom hun ramingen voor de staalprijzen voor dit en volgend jaar verlaagd, omdat zij verwachten dat de vraag naar staal waarschijnlijk zal dalen. Op basis daarvan heeft Kepler Cheuvreux een aantal adviezen neerwaarts bijgesteld.

Zo is het advies voor ArcelorMittal verlaagd van ‘hold’ naar ‘reduce’, waarbij het koersdoel van 13 euro naar 10 euro is gegaan. Volgens de analisten is ArcelorMittal binnen de sector het meest kwetsbaar voor wereldwijde groeirisico’s.

Maar ook voor Klöckner & Co is het advies bijgesteld, van ‘buy’ naar ‘hold’, waarbij het koersdoel is verlaagd van 13 euro naar 11,50 euro.

De analisten zien binnen de sector echter ook nog een aantal winaars. Zo heeft Kepler Cheuvreux voor Salzgitter het advies gehandhaafd op ‘buy’. Wel is het koersdoel vanwege de verwachting dat de staalprijzen gaan dalen verlaagd met 2 euro tot 35 euro.

Sectorfavoriet

Kijkende naar de consensus blijkt dat Aurubis het favoriete aandeel van analisten is. Er staan voor het Duitse koper recyclingbedrijf 7 koop- en 5 houdadviezen uit, terwijl slechts 1 marktvorser een verkoopadvies heeft afgegeven.

De koers van het aandeel heeft recent nog een flinke duikeling gemaakt van ruim 3% tot het huidige niveau van 37,14 euro. Mede daardoor is het verwacht rendement opgelopen. Analisten rekenen namelijk met een gemiddeld koersdoel van 46,27 euro op een opwaarts potentieel van ruim 24%.