Alcoa voorziet stijgende vraag naar aluminium

De Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa verwacht dat de wereldwijde vraag naar aluminium dit jaar de productie zal overstijgen, waarmee er een einde zou komen aan een lange periode van overschot. Dit zou positief kunnen uitpakken voor de koers van bedrijven binnen de industriële metalen sector, zoals Alcoa maar ook ArcelorMittal en Umicore . Binnen de sector geldt Aurubis vooralsnog als favoriete aandeel.

De afgelopen 9 jaar stonden de aluminiumprijzen onder druk door met name de gestegen productie in China. Alcoa behoorde tot de aluminiumproducenten buiten China die gedwongen was smelterijen te sluiten. De resultaten en verwachten die Alcoa echter deze week naar buiten bracht waren beter dan verwacht en bieden perspectief voor de toekomst.

Hoopgevende eerstekwartaalcijfers

Alcoa rapporteerde over het eerste kwartaal een verlies per aandeel van 16 dollarcent, waar dit een jaar eerder nog een winst per aandeel van 13 dollarcent was. Het bedrijf heeft echter de afgelopen periode forse eenmalige lasten moeten nemen als gevolg van herstructureringen. De omzet daalde op jaarbasis tot 5,45 miljard dollar, waar analisten rekenden op 5,55 miljard dollar.

Alcoa heeft echter vastgehouden aan zijn verwachtingen dat dit jaar de wereldwijde vraag naar aluminium zal stijgen met 7%. Deze zal met name komen uit de luchtvaartsector met 9%, waar de vraag naar grote commerciële vliegtuigen zal toenemen.

Verder rekent de aluminiumproducent erop dat zijn omzet in de autosector zal stijgen van het huidige niveau van 330 miljoen dollar tot 1,3 miljard dollar in 2018. Alcoa ziet de vraag gedreven worden door onder meer nieuwe toepassingen zoals lichtgewicht onderstellen voor auto’s. Op deze manier kunnen autoproducenten namelijk hun verbruik- en uitstootcijfers drukken.

Sectorfavoriet

Voor Alcoa zijn 4 houdadviezen afgegeven, waarbij analisten met een gemiddeld koersdoel van 9,17 dollar rekenen op een rendement in de komende 12 maanden van 12,3%.

Binnen de sector industriële materialen geldt op basis van de consensus Aurubis als favoriete aandeel voor analisten. Voor het aandeel staan momenteel 7 koop- en 5 houdadviezen uit, terwijl slechts 1 analist een verkoopadvies heeft afgegeven.

Wel is de koers van het aandeel de afgelopen maand al gestegen met 13% tot het huidige niveau van bijna 41 euro, waardoor het opwaarts potentieel is teruggelopen. Met een gemiddeld koersdoel van 46,27 euro verwachten analisten echter nog altijd een rendement van 13%.