Moody's negatiever over drankenindustrie

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft onlangs zijn verwachtingen voor de wereldwijde drankenindustrie neerwaarts bijgesteld. Weliswaar wordt verwacht dat de operationele winsten in de komende jaren zullen stijgen, de sector zal ook te maken krijgen met stijgende kosten. Binnen de sector is op basis van de consensus Coca-Cola het favoriete aandeel van analisten.

Moody’s verwacht dat de jaarlijkse operationele winsten met 4-5% zullen stijgen in de komende 12-18 maanden. Dit is onder de 6% die nodig is voor een positieve vooruitblik, zo stellen de analisten vast. Mede daarom is de verwachting voor de wereldwijde drankenindustrie verlaagd van positief naar stabiel.

Volgens de kredietbeoordelaar hebben veel drankbedrijven in opkomende markten last van een afzwakkende economische groei en wisselkoerseffecten. Daarnaast wijzen de analisten op de strengere regels rond de verkoop van alcohol in bijvoorbeeld Rusland, die op termijn een probleem kunnen vormen. Ook wijst Moody’s op de strengere regels van de Chinese overheid op giften en de nieuwe belasting op frisdrank in Mexico.

Een andere factor waar de wereldwijde industrie volgens Moody’s mee te maken krijgt zijn de stijgende kosten voor grondstoffen als suiker, cacao, koffie en sommige granen. De analisten verwachten dat het moeilijk zal worden om deze kosten door te berekenen aan klanten.

Sectorfavoriet

Binnen de sector geldt Coca-Cola als sectorfavoriet wanneer wordt gekeken naar de consensus. Voor het aandeel zijn 7 koopadviezen en 1 houdadvies afgegeven, terwijl geen van de analisten negatief is over het aandeel. Gemiddeld hanteren analisten een koersdoel van 42,38 dollar. Hiermee voorzien zij een rendement in de komende 12 maanden van ruim 10%.

Daarbij lijkt het aandeel op een koers-winstverhouding van 19,5 niet te fors gewaardeerd ten opzichte van sectorgenoten. Zo noteert Pernod-Ricard op een k/w van 19,9 en Diageo op 23,9. Daarnaast biedt Coca-Cola een dividendrendement van 2,66%, wat hoger is dan Diageo (2,35%) en Pernod-Ricard (1,93%).