Europese oliemaatschappijen bieden groot potentieel

De vooruitzichten voor de middellange termijn voor de Europese oliemaatschappijen volgens Deutsche Bank te verbeteren. Daarbij zijn er een aantal bedrijven die volgens de analisten aan de vooravond staan van een hoog groeipotentieel, zoals Total. Op basis van de consensus blijkt Deutsche Bank niet alleen te staan in deze opinie, al lijkt het opwaarts potentieel beperkt.

Deutsche Bank stelt dat de omzet voor Europese oliemaatschappijen stabiliseert, terwijl de vrije kasstroom dankzij een begrenzing van de investeringen potentieel biedt. Dit zijn elementen die nodig zijn voor een herwaardering van de sector.

Binnen de olie- en gassector behoort Total voor Deutsche Bank tot de ‘Top Picks’, omdat het tot de ondernemingen behoort met het grootste potentieel op korte termijn door een operationele koerswijziging. Deutsche Bank hanteert zodoende voor het aandeel een koersdoel van 51 euro, waarmee zij rekenen op een rendement van 6,25%.

Naast Total behoort ook BP tot de favorieten van Deutsche Bank. Voor de Britse oliemaatschappij hanteren de analisten en koersdoel van 540 Britse pence.

Total sectorfavoriet

Op basis van de consensus blijkt dat Total het favoriete aandeel binnen de olie- en gassector is. Voor het aandeel staan 15 koop- en 6 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies heeft afgegeven.

Andere Europese oliemaatschappijen volgen op gepaste afstand. Zo staan er voor BG Group 12 koop-, 7 houd- en 2 verkoopadviezen uit. Daarmee is de consensus van het Britse energieconcern nog altijd overwegend positief. Daarna volgt Royal Dutch Royal Dutch Shell . Weliswaar heeft geen van de analisten een verkoopadvies voor het aandeel afgegeven, met 9 houd- en 8 koopadviezen is de consensus net even wat minder positief.

Het opwaarts potentieel voor de koers van Total lijkt wel beperkt als we de analisten moeten geloven. Gemiddeld hanteren zij een koersdoel van 49,29 euro, hetgeen resulteert in een verwacht rendement van 2,7%.

In dit geval kunnen beleggers beter kijken naar BG Group , waar analisten met een gemiddeld koersdoel van 1329,74 Britse pence rekenen op een rendement van 17,1%. En ook voor Royal Dutch Royal Dutch Shell zien de analisten met een gemiddeld koersdoel van 29,03 euro en het daarbij behorende verwachte rendement van 8,7% meer potentieel.