ThyssenKrupp in 2014 eindelijk weer in de lift? Een analyse

De crisis lijkt zijn beste, of voor velen, slechtste tijd gehad te hebben. De slachtoffers zijn de klap echter nog niet te boven. Ook het staal van het Duitse ThyssenKrupp, met de Nederlandse tak Encasa Experts, heeft veel van haar glans verloren. In februari 2014 kon het bedrijf tot haar spijt nog steeds niet met winstresultaten komen. Het bedrijf heeft een traditie van zakelijke successen, maar heeft mede door de crisis te kampen met veel tegenslagen. Tijd voor een korte analyse van ThyssenKrupp en haar vooruitzichten.

Samensmelting staalgiganten

ThyssenKrupp is de samensmelting van Thyssen Stahl AG en Krupp Stahl AG. Deze fusie maakte in 1999 ThyssenKrupp tot een van de werelds grootste technologieconcerns. Het concern staat bekend om de productie van staal en roestvrij staal, maar ontwikkelt daarnaast onder andere liften en roltrappen in de Nederlandse tak van het bedrijf. Verder is er de components technology met productie van onderdelen voor onder andere windturbines. Het onderdeel marine systems ontwikkelt scheepsbouwtechnologie. Daarnaast is er de material service, een groothandel in onderdelen en ten slotte de plant technology met ingenieursdiensten. Vandaag de dag werken er ruim 150.000 mensen in 80 landen voor deze verschillende onderdelen van ThyssenKrupp.

De crisisjaren

In 2005 besloot het concern een staalfabriek in Brazilië en een walserij in Alabama, Amerika, te bouwen. Dit bleek na het uitbreken van de crisis een slechte investering. In het algemeen nam de vraag naar staal af, daarbij waren de kosten van de twee fabrieken veel hoger dan verwacht. In 2011 was een grootscheepse reorganisatie noodzakelijk om te overleven. Er werd voor 10 miljard dollar aan bedrijfsonderdelen afgestoten. Onder andere werd de tak van de civiele scheepsbouw Blohm & Voss verkocht en werd onderdeel Inoxum gefuseerd met het Finse Outokumpu . Maar ook in de jaren hierna bleef het kwakkelen, in november 2013 werd door de Fitch de status van ThyssenKrupp zelfs verlaagd naar junkstatus.

Staalindustrie ijzersterk terug?

De staalindustrie heeft veel onder de crisis te lijden gehad. Maar, zoals de hele wereldeconomie, hoopt deze industrietak nu het ergste achter de rug te hebben. De staalindustrie in het algemeen hoopt zelfs in 2014 weer positief te groeien. Bij de Duitse staalindustrie zette in 2013 al heel voorzichtig de groei in. Analist Moody's gaf in november 2013 aan ook weer groei te verwachten in de Europese staalindustrie. Ze heeft de vooruitzichten verhoogd van negatief naar stabiel. Het is de hoop voor ThyssenKrupp dat deze mee gaat in deze positieve ontwikkeling.

ThyssenKrupp en de weg naar boven

Het bedrijf zelf ziet in ieder geval dat de weg naar boven weer langzaam aan wordt ingezet. In het jaarverslag van 2013 wordt de verwachting uitgesproken van een toenemende winstgroei en een afnemende schuld voor 2014. Er zijn verder een aantal events die wijzen op positieve resultaten in de toekomst. De verliezen zijn in 2013 verkleind. De fabriek in Alabama is verkocht. ThyssenKrupp ligt volgens eigen zeggen op koers om het besparingsdoel voor dit jaar te halen. Ook behoudt het concern de verwachting van een operationele winst van circa 1 miljard. De Zweedse investeringsmaatschappij Cevian heeft verder haar belang in ThyssenKrupp in maart 2014 uitgebreid naar 15,1 procent. Cevian wil met deze stap meer winst boeken met hun investering. Dit zijn tekenen dat het tij voor ThyssenKrupp wellicht aan het keren is. Trapsgewijs wordt langzaam de weg naar boven hervonden. Maar het duurt nog wel even voor ThyssenKrupp weer definitief in de lift zit.