Analisten blikken vooruit op mogelijke fusie Pfizer AstraZeneca

Afgelopen weekend zijn de geruchten ontstaan over een mogelijke overname van het Britse AstraZeneca door het Amerikaanse Pfizer . Vooralsnog is er geen sprake van een formele toenadering en moet worden afgewacht in hoeverre AstraZeneca ook open staat voor een overname, maar analisten blikken alvast vooruit hoe een dergelijke fusie tussen deze twee farmaciegiganten eruit zou komen te zien.

Volgens ingewijden zijn er recent formele gesprekken geweest tussen Pfizer en AstraZeneca over een mogelijke overname van laatstgenoemde, maar is er nog geen sprake van een formele toenadering. AstraZeneca zou namelijk op dit moment nog geen interesse hebben in een overname.

Naar verluidt zou het bod rond de 50 miljard dollar zijn, maar zou Pfizer inmiddels bezig zijn met een verbeterd voorstel. De Amerikanen hebben volgens analisten ongeveer 70 miljard dollar aan cash dat het wil inzetten voor overnames.

Hordes

De media hebben al vaker gesproken over een mogelijke fusie tussen de twee bedrijven. Analisten kijken echter ook liever vooruit naar wat een mogelijke samensmelting zou betekenen en welke hordes ze moeten nemen.

Een horde die volgens analisten nog wel door Pfizer genomen dient te worden is het feit dat het bedrijf al zelf aan het herstructureren is en dat daar de focus nu ligt. Zo zijn er diverse divisies afgestoten en worden er een herverdeling van de afdelingen gemaakt. Bij een overname is de kans groot dat er wederom een herstructurering zal plaatsvinden.

Pfizer heeft echter vaker met dit bijltje gezwaaid. In 2000 nam het bedrijf Warner-Lambert over en in 2003 Pharmacia, terwijl recent in 2009 nog Wyeth werd ingelijfd. Over 2013 genereerde Pfizer een omzet van meer dan 51,5 miljard dollar, wat grofweg twee keer zoveel is dan de omgerekend 25,7 miljard dollar omzet van AstraZeneca.

Consensus

Voor AstraZeneca zijn analisten momenteel overwegend negatief gestemd. Er staan slechts 2 koopadviezen uit, tegenover 13 houd- en 6 verkoopadviezen. Wel zien analisten met een gemiddeld koersdoel van 3754 pence een opwaarts potentieel van 14,5%.

Over Pfizer zijn analisten meer te spreken. Voor dit aandeel staan juist geen verkoopadviezen uit, maar wel 2 houd- en 8 koopadviezen. De consensus is zodoende erg positief te noemen. Daarnaast voorzien analisten met een gemiddeld koersdoel van 34,88 dollar een rendement van 15,3%.