Deutsche Bank voorziet voor Q1 opleving bij oliemaatschappijen

Binnen de oliesector heeft Deutsche Bank een aantal favoriete aandelen geselecteerd die volgens de analisten in de komende periode goed kunnen presteren, zeker omdat de resultaten over het eerste kwartaal naar verwachting beter zullen uitvallen dan waar eerder nog op werd gerekend. Op basis van de consensus geldt Total nog altijd als favoriete aandeel binnen de oliesector.

Deutsche Bank verwacht dat oliemaatschappijen in het eerste kwartaal iets beter hebben gepresteerd in vergelijking met het voorgaande kwartaal, toen de bedrijven te maken hadden met bijzondere lasten.

Wel stellen de analisten vast dat de operationele omgeving nog niet is verbeterd en verwachten zij daarom een gemiddeld een winstdaling in het eerste kwartaal van 19% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Top Picks

Op basis hiervan heeft Deutsche Bank een aantal oliemaatschappijen geselecteerd die volgens hen favoriet zijn binnen de sector. Dit zijn respectievelijk Total en BP .

Voor Total rekent Deutsche Bank op een solide eerste kwartaal, waarbij de focus van de analisten ligt op de nieuwe projecten van het bedrijf. Deutsche Bank hanteert voor Total een ‘buy-advies’ met een koersdoel van 51 euro.

BP moet volgens Deutsche Bank in het eerste kwartaal bewijs leveren dat de beoogde doelstelling voor de operationele cashflow dit jaar bereikt kan worden. Ook voor dit aandeel hanteren de analisten een ‘buy-advies’, waarbij het koersdoel is vastgesteld op 540 pence.

Verder heeft Deutsche Bank voor respectievelijk Royal Dutch Royal Dutch Shell en Repsol een ‘hold-advies’ uitstaan.

Total sectorfavoriet

Op basis van de consensus komt naar voren dat Total het favoriete aandeel is van analisten. Er staan in totaal 15 koop- en 6 houdadviezen uit, terwijl geen van de analisten een verkoopadvies heeft afgeven.

Wel ligt de koers-winstverhouding met 10,54 iets hoger dan die van andere Europese oliemaatschappijen. Daarnaast vinden analisten dat de koers van het aandeel iets te ver is opgelopen. Met een gemiddeld koersdoel van 49,40 euro rekenen zij op een negatief rendement van iets meer dan 1%.