Intel ook op Broadcom-jacht, analisten optimistisch

Het aandeel Intel is door haar forse koersherstel de afgelopen maanden al geruime tijd één van de beste aandelen in de Dow Jones Industrial Average. Over de afgelopen 6 maanden won het aandeel ruim 48 procent. Recent was het bedrijf weer in het nieuws om Broadcom over te nemen. Broadcom zelf is weer drukdoende om Qualcomm over te nemen. Intel wil Broadcom graag overnemen omdat zij vreest dat een eventuele nieuwe combinatie tussen Broadcom en Qualcomm een enorme concurrent zou kunnen worden.

Groei bij data

De financiële resultaten en positie van Intel worden door het gros van de analisten sterk genoemd. De laatste weken was het bedrijf ook negatief in het nieuws door de diverse lekken in chips van Intel (de affaire “spectre and meltdown” genoemd). Veel analisten stellen dat Intel ’s omzetstromen inmiddels zo gediversifieerd zijn zodat het bedrijf zeker wel wat tegenslagen kan incasseren. De inkomsten van het bedrijf uit datacentra groeiden in 2017 ruim 20 procent. Bij iedere dochteronderneming van deze tak lag de groei op minimaal 20 procent. Recent is Intel met de verkoop van nieuwe geheugenopslag (“optane memory chips”) gestart. Deze chips blijken sneller en efficiënter dan die van de meeste concurrenten te zijn.

China

Intel gaf verder aan dat de investeringen in China eindelijk vruchten beginnen af te werpen. Zo bereikte de chipgigant onlangs een akkoord om flash-geheugen apparatuur te leveren aan Tsinghua, dat weer door de Chinese overheid ondersteunt wordt. China importeert jaarlijks voor ruim 200 miljard dollar aan dergelijke apparatuur. Het land wil haar afhankelijkheid op dit gebied stoppen en zo haar eigen infrastructuur hier voor bouwen. Het feit dat China deze apparatuur in eigen hand wil hebben is een bedreiging weer voor Intel maar het contract dat Intel voor de komende jaren heft is volgens veel analisten een enorme omzetboost.

Begin maart werd bekend dat Intel diverse van haar NAND microprocessoren in Dalian (China) zal gaan produceren. Diverse analisten verwachten dat door deze verhuizing naar China de Chinese overhead wellicht meer grote orders bij het bedrijf zal kunnen gaan plaatsen.

CNBC’s commentator Todd Gordon meldde eerder dat hij de komende maanden wederom een stijging van het aandeel verwacht. Christopher Danely, analist bij Citigroup , herhaalde in februari nog zijn koopadvies voor het aandeel. Danely steldde dat het aandeel Intel als één van de weinige aandelen goed bleef liggen toen het beurssentiment verslechterde. De analist verwacht dat Intel het dit jaar beter dan haar eigen verwachtingen zal doen. Voor dit jaar verwacht Danely een winst per aandeel van 3,57 dollar. Analist Vivek Arya van Bank of America Merrill Lynch geeft aan dat Intel ruim 90 procent van de markt voor datacentra in handen heeft. Daarnaast duidt Arya op de sterke posities in de cloudmarkt en de 5G-diensten. De analist verwacht dat de groei bij Intel ’s datacentra door zal gaan en dat de omzet uit pc-verkopen verder af zal nemen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.