Onzekerheden rond Philips

Er zijn in de markt onzekerheden ontstaan of Philips zijn dividend zal handhaven. Diverse grootmachten in de wereld hebben reeds aangekondigd hun dividend over 2008 te verlagen of zelfs te schrappen. Analisten hebben in de afgelopen dagen hun koersdoel voor het aandeel verlaagd.

Lumileds
Philips maakte recentelijk bekend dat Lumineds, een onderdeel van Philips dat energiezuinige LED-lampen produceert, last heeft van een lagere vraag en onzekere vooruitzichten. Philips meldt dat dit het gevolg is van de huidige economische terugval.

Philips zal over het vierde kwartaal een bedrag van 232 miljoen euro afschrijven op de de boekwaarde van het in 2005 overgenomen Lumileds. Het Amerikaanse Lumineds, dat deel uitmaakt van de divisie Lightning, produceert LED-componenten die onder meer worden gebruikt in de automobielindustrie en in flitsers voor mobiele telefoons. De productie van LED-verlichting voor thuis is het terrein van Color Kinetics, dat in 2007 in handen kwam van Philips .

Op 26 januari zal Philips zijn vierdekwartaalcijfers presenteren.

Optiemarkt
Op de optiemarkt werd deze week het risico ingeprijsd dat Philips wellicht zijn dividend zou verlagen. In opties die in april verlopen worden door de markt een dividend ingeprijsd van ongeveer 60 eurocent. Voor het dividend voor het hele jaar verwachten analisten geraadpleegd door Reuters gemiddeld genomen een dividend van 69,5 eurocent. De range van de verwachting is wel relatief groot: van 40 eurocent tot 75 eurocent. De put opties van april zijn berekend inclusief het verwachte dividend en geven daarom een indicatie van de marktverwachtingen omtrent de uitbetaling van het dividend. Over 2007 betaalde Philips een dividend uit van 70 eurocent.

Verlaging koersdoel
Analist Victor Bareño heeft het koersdoel voor Philips verlaagd van 18 euro tot 15 euro als gevolg van een wijziging in de verwachtingen omtrent de omzet. De analist handhaaft zijn houdadvies voor het aandeel. De analist verwacht dat de EBITA over het vierde kwartaal zal zijn gedaald van 865 miljoen euro tot 185 miljoen euro. Daarnaast verwacht Bareño dat Philips zijn dividend van 70 eurocent zal handhaven.

De analisten van Morgan Stanley hebben het koersdoel voor Philips verlaagd van 10 euro tot 9 euro. Dit is het gevolg van een verlaging van de winstvooruitzichten voor Philips Healthcare door de analisten. Het underweight advies blijft door de analisten gehandhaafd.

Naast SNS Securities en Morgan Stanley hebben ook de analisten van Société Générale en HSBC recentelijk hun koersdoel voor het aandeel neerwaarts bijgesteld. Het gemiddeld koersdoel bedraagt momenteel 16,18 euro.

De analisten schatten de winst per aandeel voor 2009 op 93 eurocent. Hierdoor wordt de koers/winstverhouding geraamd op 13,73.


Bron: Thomson Reuters

De bovenstaande grafiek toont de rendementen van Philips (blauw) en de AEX -index (rood) over het afgelopen jaar. Uit de grafiek blijk dat er een sterke correlatie is tussen Philips en de AEX , vooral in het tweede halfjaar van 2008. Ten opzichte van de AEX is Philips een underperformer. Op dit moment heeft het aandeel een rendement van bijna -52% tegenover een rendement van -48% voor de AEX .