Multiples Solvay beperkt

Het aandeel van de Belgische pharmaceut Solvay is net als bijna alle andere aandelen hard geraakt. Afgelopen week presenteerde het concern haar jaarresultaten waaruit bleek dat in het vierde kwartaal van 2008 een winstdaling is gerealiseerd van maar liefst 83% als gevolg van de economische crisis en afschrijvingen op de voorraden. De nettowinst kwam uit op 28 miljoen euro, een jaar ervoor was dit nog 171 miljoen euro. Analisten hadden zelfs op een kleine 60 miljoen euro geanticipeerd. De totale omzet kwam uit op 2,27 miljard euro.Over heel 2008 bedroeg de omzet 9,49 miljard euro. Solvay stelt dat het zelf veel last heeft van de internationale malaise. Solvay meldt dat vooral in december veel orders werden bevroren of teruggetrokken. Het aandeel noteert op ongeveer op de helft van haar waarde van een jaar terug. Voor het komende jaar verwachten de meeste analisten een lagere winst per aandeel (6,21 euro). Echter door de fors gedaalde koers/winst-verhouding daalde Solvay ’s koers/winst-verhouding. De laatste jaren bewoog Solvay ’s koers/winst-verhouding rond de 10 en en de 13. Voor 2008 kwam de koers/wint-verhouding uit op 7,20 en voor 2009 ligt deze multiple op 8.

Door de hard gedaalde beurskoers is het dividendrendement aanzienlijk opgelopen. Voor2009 ligt de consensus van de analisten op een dividend per aandeel 2,58 euro. Mocht dit bedrag uitbetaald gaan worden dan komt het dividendrendement uit op een goede 5% (op een koers van rond de 50 euro). Dit rendement is fors maar het is uiteraard gebaseerd op taxaties en de huidige koers.

De afgelopen maanden lijkt Solvay ’s beurskoers enigzins gestabiliseerd te zijn rond de 50 euro. Het aandeel sloot vrijdag op 49,24 euro, dat is 2,30% lager dan het slot van donderdag.