Beheerd-beleggen/Beheerd beleggen: juist nu een goed alternatief

Artikelen beheerd beleggen
Beheerd beleggen: juist nu een goed alternatief
Waarom beheerd beleggen niet alleen op het rendement focust
Wat kan beheerd beleggen opleveren?
Wat is het rendement van beheerd beleggen
Lagere kosten van beheerd beleggen erg gunstig
Beheerd beleggen zorgt voor rust

De laatste jaren zien we diverse trends en ontwikkelingen in de beleggingswereld. Veel actieve beleggingsfondsen die slecht presteren raken steeds meer uit de gratie, evenals beleggen in cryptovaluta. Indexbeleggen en beheerd beleggen zijn daarentegen juist in opkomst. In dit artikel gaan we nader in op deze beleggingsvormen, waarbij we beheerd beleggen en ETF’s tegen elkaar afwegen.

Wie kapitaal over heeft kan overwegen om dit te beleggen. Meestal denken we dan al snel aan de woelige aandelenmarkten, maar er zijn veel andere beleggingsvormen. Denk aan investeringen in bedrijfsobligaties, staatsobligaties, valuta, grondstoffen of beleggen in vastgoed. Iedere belegging bevat een oceaan aan mogelijkheden maar ook gevaren. Er is ten slotte niemand die financiële markten kan voorspellen.

Wanneer we kijken naar de rendementen van beleggers die op eigen houtje deze markten induiken vallen de rendementen vaak erg tegen. Laat staan wanneer er ook hele risicovolle beleggingen zoals hefboomproducten worden toegevoegd. In dat geval kunnen beleggers niet alleen hun volledige inleg kwijtraken maar zelfs schulden opbouwen.

Beheerd beleggen kan daarom juist nu een belangrijke meerwaarde bieden, bovenop de diverse andere beleggingsmogelijkheden.

Slechte resultaten particuliere beleggers en fondsen

Onderzoeken van onder andere de VEB (Vereniging van Effectenbezitters) en het Amerikaanse beleggingsinstituut Morningstar tonen aan dat het gros van de beleggers dat op eigen houtje acteert, vroeg of laat stevig het schip in gaat.

Het enthousiasme van particuliere beleggers om zelf te gaan beleggen wordt onder meer gevoed door tegenvallende resultaten van professionele beleggingsfondsen. Onderzoek van onder andere het Amerikaanse Standard & Poors Indices laat zien dat in een jaar circa 80 procent van de professionele beleggingsfondsen slechter presteert dan een indextracker.

Let wel, afhankelijk van de samenstelling kunnen beleggingsfondsen aanzienlijk hogere financiële risico’s met zich meebrengen ten opzichte van indextrackers.

Trackers ook niet zaligmakend

Een indextracker of ETF of Exchange Traded Fund is een vrij simpel product. Een tracker volgt de beweging van een index en probeert deze niet te voorspellen. Dit in tegenstelling tot een beleggingsfonds, waarbij de fondsmanager juist wel probeert om op basis van zijn aandelenselectie de markt te verslaan.

Moet u dan al uw kapitaal in indextrackers beleggen en zo ja in welke? Dit hangt mede af van uw persoonlijke beleggingsdoelen. Indextrackers kunnen een verstandige keuze zijn, maar een nadeel is dat ze eigenlijk louter voor de ‘grote indices’ beschikbaar zoals de S&P 500, CAC40, Xetra DAX, FTSE100 of AEX.

Dit is natuurlijk prima want in deze indices is ook het meeste kapitaal belegt. Als we echter dieper in de wereld van de aandelenrendementen kijken zien we dat juist de kleinere aandelen vaak de hoogste rendementen behalen. Dit wordt ook al wel het ‘smallcap-effect’ of de smallcappremie genoemd. Let op dat het hier om een gemiddeld rendement gaat. Er gaan namelijk relatief veel smallcaps failliet omdat zij ook in de meerderheid zijn. Zie dit als een piramide. Aan de top staan de grootste bedrijven, gevolgd door de gemiddelde bedrijven (midcaps) en tot slot de smallcaps.

Bent u als aandelenbelegger op jacht naar de hoogste rendementen? Dan komt u logischerwijs uit bij de kleinere bedrijven. Omdat de handelsvolumes in deze kleinere bedrijven vaak veel lager is zijn er ook fors minder indextrackers voor smallcaps beschikbaar.

De hogere rendementen voor smallcaps zijn vrij simpel te verklaren. Een klein bedrijf zoals een bakkerij is financieel kwetsbaarder bij tegenslagen dan een groot conglomeraat. Denk aan een uitslaande brand of hoge personeelskosten. Dergelijke risico’s zijn voor bedrijven als Unilever en Nestlé vele malen kleiner omdat zij deze dankzij hun bedrijfsgrootte veel beter kunnen spreiden. Bij de bakker op de hoek zit al het risico in dat ene filiaal en zijn tegenslagen daarom lastig te incasseren. Kleinere bedrijven zijn daarom veel gevoeliger voor economische tegenwind.

Anderzijds is er ook een gigantisch opwaarts potentieel voor deze kleinere bedrijven aanwezig. Hun groei en omzet kan procentueel namelijk vele malen sneller stijgen dan dat van grote conglomeraten.

Beheerd beleggen voor spreiding

Al met al komt er veel kijken bij beleggen. De aandelenwereld biedt diverse kansen, maar ook net zoveel bedreigingen. Onder het mom ‘nooit op één paard wedden’ is het daarom belangrijk om niet alleen naar aandelen te kijken, maar uw kapitaal over verschillende beleggingscategorieën te spreiden.

Aegon’s beheerd beleggen helpt beleggers hierbij. Beheerd beleggen zorgt namelijk voor een optimale spreiding en daarmee een lager risico, terwijl u wel zicht houdt op een aantrekkelijk rendement.

Via beheerd beleggen wordt er met veel meer discipline en kunde belegd. De focus ligt daarbij op duurzame beleggingen in plaats van kortstondige hypes. Denkt u bijvoorbeeld aan de recente hype op de financiële markten rondom cryptovaluta. De waarde van verscheidene cryptovaluta spoten omhoog, maar de meeste digitale munten staan inmiddels weer rond het laagste niveau ooit. Aegon's beheerd beleggen spreidt daarom uw kapitaal wereldwijd én in 9 verschillende beleggingscategorieën.