Lagere kosten van beheerd beleggen erg gunstig

Artikelen beheerd beleggen
Beheerd beleggen: juist nu een goed alternatief
Waarom beheerd beleggen niet alleen op het rendement focust
Wat kan beheerd beleggen opleveren?
Wat is het rendement van beheerd beleggen
Lagere kosten van beheerd beleggen erg gunstig
Beheerd beleggen zorgt voor rust

De kosten van beleggen moeten niet worden onderschatten. Iedere euro die u aan kosten uit geeft kunt u immers niet meer herbeleggen. Terwijl juist het herbeleggen van uw potentiële winsten extreem belangrijk is voor het totaalrendement.

Op de langere termijn maken herbelegde dividendrendementen het overgrote deel van het totale rendement uitmaakt. Dit wordt het effect van herbeleggen of herbeleggingseffect genoemd. Het komt er op neer dat ieder jaar de dividenden/beleggingswinsten opnieuw geïnvesteerd worden. Als u dit ieder jaar herhaalt ontstaat er een steeds groter herbeleggingseffect.

Het meest treffende voorbeeld hiervan is de AEX-index. Halverwege 2019 noteerde de index rond de 550 punten, terwijl dit medio 2001 nog 700 punten was. In eerste instantie lijkt dit geen gemiddeld positief rendement. Wanneer echter naar de AEX-herbeleggingsindex wordt gekeken blijkt dat deze op het hoogste niveau ooit noteert.

Kosten besparen en zoveel mogelijk herinvesteren is dus cruciaal voor een aantrekkelijk totaalrendement.

Let op transactiekosten

Een van de manieren om uw kosten te verlagen is het beperken van het aantal transacties. Niet alleen zorgt een hogere frequentie van het aantal transacties voor hogere kosten, het heeft doorgaans ook een negatief effect op uw beleggingsrendement.

Ook al zijn de transactiekosten momenteel historisch laag, het is nog altijd een groot kostencomponent voor beleggers. Zorg er daarom voor dat het aantal mutaties in uw portefeuille zo laag mogelijk blijft.

Daarnaast verkopen beleggers bij harde koersdalingen op de beurzen als paniekreactie hun activa en kopen zij deze wanneer de beurzen weer zijn gestegen. De stoïcijnse belegger die zich niet teveel aantrekt van het rumoer op de beurzen, trekt doorgaans aan het langste eind.

Hefboomproducten uit den boze

Hefboomproducten kunnen een zeer risicovol alternatief zijn voor een beleggingsportefeuille, maar zijn desalniettemin erg populair. Dit is vooral ingegeven door de enorme aantrekkingskracht van de potentieel gigantische rendementen. Beleggingsproducten zoals turbo’s, speeders en CFD’s brengen hoge kosten met zich mee.

Een onderzoek van het Financieele Dagblad toonde eerder aan dat ruim drie kwart van de CFD-beleggers in Nederland forse verliezen lijdt.

Een hefboom biedt zowel in positieve als in negatieve zin een hefboom op uw rendement. Een hefboom van 2 betekent dat wanneer de onderliggende waarde met 5% stijgt, de hefboom deze stijging nog eens verdubbeld naar 10%. Dit werkt echter ook andersom en kan tot grote verliezen leiden, soms vele malen hoger dan uw inleg (vandaar het hefboomeffect). Naast de enorme risico’s van het hefboomeffect betaalt u ook rentekosten voor de periode dat u het product in bezit heeft. Het is daarom niet vreemd dat de AFM (Autoriteit Financiële Markten) erop heeft aangedrongen om financiële producten met uitzonderlijk hoge hefbomen te verbieden.

Focus daarom als belegger op de kern van beleggen (vermogensbehoud en groei) en probeer zoveel mogelijk randzaken te vermijden. Beheerd beleggen bij Aegon kan hier een goede invulling voor zijn, omdat u dan de zorg voor uw kapitaal uitbesteedt aan professionals die weten welke zaken voor de belegger relevant zijn en welke niet.

Bij Aegon kunt u beheerd beleggen tegen lage kosten en is er geen minimale inleg vereist. U kunt direct een bedrag storten of juist gespreid over een periode geld storten. Verder valt uw rekening onder het depositogarantiestelsel en het beleggerscompensatiestelsel. Voor beleggers die toch graag zelf aan de slag willen is beheerd beleggen een minder geschikte optie.