Beheerd beleggen zorgt voor rust

Artikelen beheerd beleggen
Beheerd beleggen: juist nu een goed alternatief
Waarom beheerd beleggen niet alleen op het rendement focust
Wat kan beheerd beleggen opleveren?
Wat is het rendement van beheerd beleggen
Lagere kosten van beheerd beleggen erg gunstig
Beheerd beleggen zorgt voor rust

Het beleggingsrendement dat particuliere beleggers realiseren blijft helaas vaak achter bij de markt. Waardoor komt dat en hoe kunnen zij zorgen voor rust in hun portefeuille?

Particuliere beleggers verliezen vaak

Het merendeel van de particuliere beleggers heeft last van verscheidene ‘behavioral biasses’. Hiermee wordt bedoeld dat particuliere beleggers aandelen kopen als de beurzen zijn gestegen en juist aandelen verkopen als de beurzen zijn gedaald.

Daarnaast doen particuliere beleggers vrij veel transacties die het rendement verder drukken. Ondanks dat de kosten voor transacties op dit moment historisch laag zijn, gaat dit uiteraard nog wel ten koste van het rendement.

Verder worden particuliere beleggers benaderd door aanbieders van zogenaamde hefboomproducten (bijvoorbeeld turbo’s, CFD’s en speeders). Hiermee worden hefbomen op het beleggingsrendement gezet en de resultaten nog sterker beïnvloed. Ook zitten er in diverse hefboomproducten verborgen kosten, zoals rentekosten. Dit laatste was een doorn in het oog van vooral de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en daarom hebben zij gepleit voor een verbod op de meest extreme hefbomen. Eerder publiceerde het Financieele Dagblad een onderzoek naar de rendementen van CFD aanbieders (in Nederland is dit bijvoorbeeld BUX), waaruit naar voren komt dat ruim 75% van de CFD-beleggers geld verloor.

Spreiding essentieel

Vanwege deze risico’s is het voor de meeste beleggers raadzaam om te kijken naar de mogelijkheden van beheerd beleggen.

Bij beheerd beleggen wordt de zorg over uw beleggingen uit handen genomen en is er sprake van een betere risicospreiding. Uw vermogen wordt op een gedegen manier gespreid over diverse beleggingsvormen zoals aandelen, staatsobligaties, bedrijfsobligaties, vastgoed et cetera.

Historisch gezien blijkt namelijk dat het vaak geen goed idee is om op één paard te wedden. De taxaties voor aandelenrendementen liggen tussen de 5% en zelfs 8%, maar dit gaat gepaard met een relatief groot risico. In de geschiedenis zijn de aandelenmarkten meerdere keren in korte tijd in waarde gehalveerd. Denk bijvoorbeeld aan de beurscrashes van 1987, 1997, 2001 en 2008.

Achteraf gezien waren dit goede instapmomenten, maar helaas besloten veel beleggers juist om een groot belang van hun portefeuille te verkopen.

Beheerd beleggen bij Aegon kan u hiervoor behoeden, want de oplossingen van beheerd beleggen zorgen doorgaans voor een betere spreiding over de diverse beleggingsvormen. Een harde klap voor aandelen betekent dan niet per se een harde klap voor uw gehele portefeuille. Deze is immers gespreid over diverse andere beleggingsvormen die vaak negatief gecorreleerd zijn met aandelen. Waar u dan aan de ene kant geld verliest, kunt u het aan de andere kant weer compenseren.

Een bekende goeroe op dit gebied is Ray Dalio, die erop hamert dat beleggers steevast hun portefeuilles moeten aanpassen naar de oorspronkelijke waarden. Dus datgene verkopen waarvan de waarde is toegenomen en bijkopen van activa die in waarde gedaald zijn. Dit klinkt natuurlijk erg simpel, maar een dergelijk systeem zorgde in het verleden absoluut voor lagere risico’s en een gemiddeld hoger rendement.

De kern van dit succes zit hem vooral in de discipline, wat vaak teniet wordt gedaan door beleggersgedrag. Het is dus essentieel om verder te kijken dan het ‘doe-het-zelf’ beleggen en oplossingen zoals beheerd beleggen te overwegen.