Sentiment Pharming blijft slecht

Dinsdagmorgen maakte het Nederlandse biotechnologiebedrijf Pharming bekend voor zijn belangrijkste medicijn opnieuw een licentie te zullen aanvragen bij de Europese autoriteiten. Daarnaast heeft het ook intenties voor de Amerikaanse markt. Analisten zien lichtpuntjes in de mededelingen maar blijven vooralsnog negatief over het aandeel.

Licentieaanvraag
Vandaag maakte Pharming bekend dat het opnieuw een licentie heeft aangevraagd bij de Europese autoriteiten, de EMEA. Daarnaast bereidt het concern ook een aanvraag voor de Amerikaanse markt voor waar het een aanvraag zal indienen bij de US Food & Drug Administration (FDA). Uiterlijk september moet de aanvraag bij de Europese autoriteiten zijn ingediend. In een eerder stadium vroeg Pharming al een licentie aan, maar deze werd afgewezen. Vervolgens werden verschillende extra testen en klinische onderzoeken gedaan. Het biotechnologiebedrijf hoopt dat het het medicijn in 2010 op de markt kan brengen.

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders zal worden gehouden op 15 april om 15.00 uur in Leiden.

Analisten blijven negatief
Het koersdoel voor Pharming is door de analisten van KBC Securities verlaagd met 5 eurocent tot 35 eurocent. De vertraging in de goedkeuring van Rhucin in de Verenigde Staten heeft ervoor gezorgd dat de analisten hun verwachtingen voor de omzet van Rhucin in 2010 hebben verlaagd. In navolging hiervan is het koersdoel verlaagd en blijft het verkoopadvies door de analisten gehandhaafd. De analisten blijven tot slot bezorgd over de schuldpositie van het concern.

Analist Marcel Wijma van SNS Securities stelt dat de positieve resultaten van fase III de kansen voor Rhucin vergroten om daadwerkelijk op de markt te komen. Wanneer Rhucin goedgekeurd zou worden zou het de eerste keer zijn voor Pharmng dat het inkomen genereert door de verkoop van een product. Wijma heeft op dit moment een verkoopadvies uitstaan met een koersdoel van 50 eurocent.

De consensus voor het aandeel blijft zeer negatief. Er staan op dit moment 2 houd- en 5 verkoopadviezen uit en geen enkel koopadvies. Voor 2009 verwachten de analisten gemiddeld genomen een verlies per aandeel van 24 eurocent.