UBR richt zich op topwinkelcentra

Unibail-Rodamco richt zich op de topwinkelcentra, aangezien die ook in economisch mindere tijden goed presteren. De vastgoedsector heeft op de beurs twee zwakke jaren beleefd, met forse afwaarderingen en stevig koersverlies. De sector is echter bezig met een inhaalslag. Peter van Rossum, financieel bestuurder van Unibail-Rodamco, verklaart dat het bedrijf zich richt op grote winkelcentra in grote Europese steden in Frankrijk, Nederland, Spanje en Zweden.

Van de tien grootste winkelcentra in Frankrijk zijn er zes in het bezit van Unibail-Rodamco. Winkelvastgoed beslaat 74% van de portefeuille. Eind juni 2009 had die een omvang van 22,8 miljard euro. De nettohuuropbrengsten kwamen in de eerste helft van dit jaar uit op 634 miljoen euro. Over heel 2008 waren deze opbrengsten 1.215 miljoen euro.

Van Rossum verstaat onder topcentra winkelcentra die jaarlijks minstens 7 miljoen bezoekers aantrekken. Bij deze topcentra is de leegstand beperkt tot gemiddeld 1,7%. Door de aantrekkelijkheid van de topcentra kan Unibail-Rodamco vrij makkelijk de huren aanpassen aan de markthuur. Slechts 8% van de huurinkomsten is afkomstig van meubilair en zaken rondom wonen en die sectoren zijn het gevoeligst voor de economische cyclus. Kledingretailers zijn goed voor 45% van de huurinkomsten.

Gebaseerd op: Beleggersbelangen (28-8-2009)

© Newsselect 2009