Analisten verwachten biedingstrijd

Vrijdagmorgen werd bekend dat supermarktketen Jumbo branchegenoot Super de Boer wil overnemen. Analisten hadden al langer het vermoeden dat er een bod zou worden uitgebracht op Super de Boer, maar dat Jumbo de eerste zou zijn kwam voor hen als een verrassing. Intussen heeft marktleider Albert Heijn bekendgemaakt geen interesse te hebben in Super de Boer.

SNS Securities
Analist Richard Withagen heeft naar aanleiding van het bod van Jumbo het advies als ook het koersdoel verhoogd. Het advies is door de analist verhoogd naar hold, terwijl het koersdoel opwaarts is bijgesteld van 2,40 euro naar 4,20 euro. Voor Den Drijver komt het bod als een verrassing en is het in zijn ogen erg aantrekkelijk voor de aandeelhouders van Super de Boer. De analist verwacht niet dat er een rivaal het strijdtoneel zal betreden.

Petercam
Effectenhuis Petercam stelt in een reactie dat het overnamebod van Jumbo aandeelhouders van Super de Boer een stevige prijs biedt. Naar verwachting zal het management van Super de Boer het bod steunen, aldus de analisten, al is dit volgens hen wel afhankelijk van wat de strategische plannen zijn van Jumbo. Daarom zijn de analisten benieuwd hoe Jumbo de overname wil gaan financieren. Vooralsnog blijft het effectenhuis bij het reduce-advies voor het aandeel.

KBC Securities
KBC Securities stelt in zijn researchrapport dat er mogelijk een biedingstrijd kan ontstaan rond Super de Boer. De analisten zouden er niet van opkijken als Ahold en/of Schuitema een tegenbod zou doen. Het bod van Jumbo kwam wel als een verrassing voor de analisten vanwege de omvang van Jumbo en uitspraken van CEO Jan Brouwer van Super de Boer dat een samenwerking met C1000 binnen een jaar van start zou kunnen gaan. De analisten wijzen er tot slot op dat Jumbo momenteel een marktaandeel heeft van 4,8%, waar Super de Boer 6,8% van de markt in handen heeft.

Geen interesse
Marktleider Albert Heijn heeft inmiddels bekendgemaakt absoluut geen interesse te hebben in Super de Boer. Albert Heijn heeft geen bod gedaan op Super de Boer en is van plan dit ook niet te gaan doen, aldus een woordvoerder. Albert Heijn zou hooguit geïnteresseerd zijn in het overnemen van maximaal 50 winkels van Super de Boer. Een mogelijke biedingstrijd vindt de woordvoerder dan ook pertinente onzin.

Moederbedrijf Ahold stelt in een reactie dat ze de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet. Het concern zal uitgaan van zijn eigen kracht en sterke positie.

Schuitema, de organisatie achter C1000, heeft vooralsnog niet inhoudelijk gereageerd op de voorgenomen overname. Analisten zagen in Schuitema een goede partner voor Super de Boer.