Verloren jaar voor Unibail-Rodamco?

Maandagavond nabeurs publiceerde Unibail-Rodamco zijn resultaten over 2009. Het concern kijkt positief terug op een teleurstellend vastgoedjaar, waarbij het zijn winst in 2009 zag stijgen. Analisten reageren terughoudend op de resultaten en zien voorlopig geen reden hun taxaties voor het aandeel bij te stellen, voornamelijk omdat zij vinden dat 2010 kan worden beschouwd als een verloren jaar doordat Unibail-Rodamco het als een overgangsjaar ziet.

Door onze redactie

Winststijging
Unibail-Rodamco zag in 2009 de terugkerende winst per aandeel stijgen met 7,1% tot 9,19 euro. Het concern verwachtte zelf vooraf een groei van 7% tot 9 euro per aandeel. Analisten waren gemiddeld uitgegaan van een winstgroei van 5,6% en daardoor overtrof het concern deze verwachtingen.

De boekwaarde per aandeel zakte vorig jaar met 15,2% tot 128,20 euro. In 2008 werd ook al fors afgewaardeerd. De waarderingen lijken volgens Unibail-Rodamco echter te stabiliseren doordat in de tweede jaarhelft van 2009 de afwaarderingen beperkt bleven tot 2,7% van de waarde van de portefeuille.

Unibail-Rodamco zal in lijn met het beleid 85-95% van de terugkerende winst uitkeren aan de aandeelhouders. Daarom heeft het concern een dividend over 2009 voorgesteld van 8 euro per aandeel, wat een stijging is van 6,7% ten opzichte van het jaar daarvoor.

2010
Voor 2010 heeft Unibail-Rodamco geen concrete verwachtingen afgegeven. Het verwacht wel een duidelijke terugkeer van belangstelling van investeerders in projecten die te koop staan. 2010 zal volgens Unibail-Rodamco vooral in het teken staan als een overgangsjaar. Dit is te wijten aan verlies van huurinkomsten na de verkoop van vastgoedportefeuilles in 2009 terwijl het aantal op te leveren nieuwe projecten in 2010 gelimiteerd is.

RBS
De analisten van Royal Bank of Scotland stellen dat het jaarresultaat van Unibail-Rodamco licht onder de consensusverwachting was. Waar de terugkerende winst uiteindelijk uitkwam op 7,1% hadden analisten gerekend op 7,5%. De analisten stellen verder dat het vastgoedfonds zich in een unieke positie bevindt om te groeien na 2010. De analisten blijven bij hun hold-advies en hebben een koersdoel uitstaan van 155 euro.

Petercam
Bij effectenhuis Petercam stellen ze vast dat 2010 een verloren jaar zal zijn voor Unibail-Rodamco. Analist Stephan van Weeren is van mening dat het vastgoedconcern goed gepositioneerd is wat betreft leegstand, rendementen en rentekosten. Van Weeren ziet echter geen reden om zijn hold-advies opwaarts bij te stellen aangezien 2010 als een verloren jaar kan worden beschouwd.

Voor de komende jaren zal Unibail-Rodamco aankopen doen om de pijplijn op gang te houden en de kwaliteit van zijn winkelcentra verbeteren. Ook wil het concern opportunistischer worden door meer nieuwe merken in de winkelcentra te plaatsen die betalen voor de kans op expansie op Europese schaal. Tot slot zal het rotatiepercentage omhoog moeten van 8% naar 10%, waarbij slecht presterende huurders zullen worden vervangen, zo besluit de analist.

Exane BNP Paribas
De analisten van Exane BNP Paribas vinden de terugkerende jaarwinst van Unibail-Rodamco in lijn met hun verwachting. Wel vinden ze de cijfers wat geflatteerd door een belastingbate. Volgens de analisten bevestigt de beperkte afwaardering van 3% in het tweede halfjaar dat de rendementen tegen hun top zitten. De analisten blijven wel van mening dat Unibail-Rodamco uitstekend beheerd wordt maar zien weinig impulsen voor de korte termijn na de overname van de Simon Ivanhoe-portefeuille. Exane BNP Paribas heeft voor het aandeel een outperform-advies uitstaan.

Gematigd positief
Momenteel staan er voor het aandeel 11 koop- en 11 houdadviezen uit. Geen van de analisten heeft een verkoopadvies voor het aandeel afgegeven waardoor de consensus gematigd positief is.

Het gemiddeld koersdoel bedraagt 140,67 euro wat resulteert in een verwacht rendement van -8,72%. Analisten verwachten dus gemiddeld dat de koers van het aandeel in de komende periode zal dalen. Wordt er echter gekeken naar meest recent afgegeven koersdoelen blijkt dat analisten nog wel een licht opwaarts potentieel zien. De koersdoelen die de afgelopen maanden zijn afgegeven fluctueren namelijk tussen de 155 euro en 170 euro, wat resulteert in een maximaal verwacht rendement van 10,32%.