Bottom up Scandinavië; veel lage koerswinstverhoudingen

Bij het zoeken naar Scandinavische aandelen met koers/winst-verhoudingen van onder de 10 komen we geen gedaalde aandelen tegen. Het Scandinavische spectrum, dat sowieso door de Noorse aandelenbeurs in Oslo gedomineerd wordt, laat zeer sterke rendementen zien. De onderstaande tabel toont de Scandinavische aandelen met koers/winst-verhoudingen van 10 of minder en dividendrendementen van minimaal 3 procent.

Scandinavische aandelen KW<10

Te zien is dat de dividendrendementen, ondanks de hard gestegen koersen, toch nog fors zijn. Daarnaast zijn er dus een rits aan aandelen die met koers/winst-verhoudingen van onder de 10 noteren. Het Noorse Salmar noteert aan kop met een plus van ruim 87 procent over de afgelopen 12 maanden. Andere harde stijgers zijn Bakkafrost (Faeröer Eilanden) en het Deense Roblon.

Scandinavische aandelen KW>50

aandelenanalyse

De bovenstaande tabel toont de Scandinavische aandelen met koers/winst-verhoudingen van 50 of meer en een dividendrendement van maximaal 2 procent. Ook hier wordt wederom de lijst vooral door de smallcaps gedomineerd. Het Zweedse Note Publ, met een marktkapitalisatie van 33,22 miljoen dollar, noteert momenteel met een koers/winst-verhouding van 524,73.

Verder is te zien dat van alle vermelde aandelen er positieve resultaten per aandeel worden verwacht (de hele kolom wpa is groen). Lundin, Genmab en Vestas zijn de bedrijven met de grootste marktkapitalisaties.