Koersdoelverhogingen Ahold ondanks toenemende margedruk

Ahold zag de afgelopen periode diverse analisten hun koersdoel voor het aandeel verhogen, terwijl de Zaanse grootgrutter ook wordt getipt als sectorfavoriet vanwege de marktontwikkelingen in de Verenigde Staten en de sterkere dollar. Door de sterk gestegen koers over de afgelopen maanden staat het verwacht rendement er echter ongunstig voor.

Effectenhuis Jefferies vormde de afgelopen weken een uitzondering onder analisten met hun adviesverlaging voor Ahold van ‘hold’ naar ‘underperform’, waarbij het koersdoel is teruggebracht van 13,70 euro naar 12 euro. De analisten verwachten weliswaar een goed jaar voor het supermarktconcern vanwege de aandeleninkoop en positieve valuta-effecten, maar wijzen op de teruglopende marges in met name de Verenigde Staten.

Koersdoelverhogingen

Op 3 februari verhoogde Nomura zijn koersdoel voor Ahold van 13,40 euro naar 15 euro, mede vanwege de koersstijging over de afgelopen zes maanden. De analisten hanteren wel een ‘neutral-advies’ voor het aandeel, omdat zij zien dat er sprake is van margedruk in de Verenigde Staten.

ING heeft op 13 februari zijn koersdoel voor Ahold verhoogd van 15,50 euro naar 16,80 euro. In een rapport over de Nederlandse en Belgische foodsector stelt analist Marco Gulpers dat Ahold de ruimte heeft om zijn dividenduitkering te verhogen. Wel is het advies van ING voor het aandeel blijven staan op ‘hold’.

Hoogste koersdoel

Sanford C Bernstein heeft op 18 februari zijn koersdoel voor Ahold verhoogd van 17,50 euro naar 20 euro, waarmee dit het hoogste koersdoel is dat recent is afgegeven voor het aandeel. Volgens de analisten wordt Ahold door de markt nog onvoldoende gewaardeerd voor zijn sterke kasstroom, ondanks dat de koers sinds oktober vorig jaar met 40% is opgelopen.

De analisten wijzen op de geschatte aandeleninkoop voor de komende drie jaar van 2,5 miljard euro, wat volgens hen een aandelenkoers rechtvaardigt van 18-19 euro. Tevens wijzen de marktvorsers op de conservatieve boekhoudbenadering van Ahold en de aanwezige groeimogelijkheden in de Verenigde Staten. Mede daarom staat het advies bij Sanford C Bernstein voor Ahold op ‘outperform’.

Consensus

Door de diverse advieswijzigingen staan er nu 2 verkoop-, 13 houd- en 10 verkoopadviezen uit. De consensus is daardoor licht positief.

Het sentiment rond het aandeel mag licht positief genoemd worden op basis van de koersdoelverhogingen zijn doorgevoerd. Deze leveren opgeteld een gemiddeld koersdoel op van 15,60 euro op, wat wel een negatief rendement genereert van 5,20%.

Het gemiddelde koersdoel is echter geen goede afspiegeling van de koersdoelen die recent zijn afgegeven. Hierin vormt Sanford C Bernstein de positieve uitschieter met een koersdoel van 20 euro, waarmee de analisten op het huidige koersniveau rekenen op een rendement van 16,7%.