Het verlanglijstje van Altice

Altice wil een leidende rol spelen in de consolidatieslag die gaande is binnen de Europese telecommarkt. Daarvoor heeft het Franse kabelbedrijf een interne acquisitielijst opgesteld, waarop onder meer KPN prijkt. Ondertussen blijft Altice in gesprek om landgenoot Bouygues over te nemen, dat recent nog een overnamebod afwees.

Voorbereiden op overnames

Eind juni kondigde Altice aan dat het zijn aandelenstructuur aanpast. De huidige Luxemburgse onderneming wordt omgezet in een Nederlands bedrijf, waarbij het hoofdkantoor verplaatst wordt naar Amsterdam.

Daarnaast worden de huidige aandelen gesplitst. Aandeelhouders krijgen drie normale aandelen A met 1 stemrecht per stuk en 1 aandeel B met 25 stemrechten voor elk aandeel Altice die zij nu bezitten. De aandelen B kunnen daarna worden geruild tegen aandelen A, die eenvoudiger verhandelbaar zijn.

De belangrijkste reden hiervoor is volgens de analisten van Rabobank dat het Franse kabelbedrijf zich hiermee voorbereid op nieuwe en grotere transacties, om zo een leidende rol te spelen in de consolidatiegolf in de telecomsector.

Rabobank verwijderde op 23 juni nog Altice van zijn ‘Conviction Buy List’, omdat het aandeel sinds de notering in deze favorietenlijst met 27% in waarde is toegenomen. Wel is het advies gehandhaafd op ‘buy’, met daarbij een koersdoel van 146 euro.

Verlanglijst Altice

De strategie van Altice is niet verrassend, omdat de telecomsector al enige tijd aan het consolideren is en het Franse kabelbedrijf al diverse overnames heeft gepleegd. Zo werd recent een bod uitgebracht op het Franse bedrijf Bouygues , dat echter werd afgeslagen. Bouygues trekt namelijk de financiering van het bod in twijfel, terwijl er volgens hen ook problemen zouden ontstaan met de mededingingsautoriteiten.

Altice blijft echter in gesprek met Bouygues en kijkt ondertussen ook naar andere overnamekandidaten in Europa. Hiervoor heeft het een verlanglijst opgesteld, waarop onder meer KPN staat. Volgens de Fransen behoort het Nederlandse telecombedrijf tot een van de vijf gewenste overnameprooien. Andere partijen waar Altice naar zou kijken zijn onder meer het Britse BT en Italiaanse Telecom Italia .

Als wordt gekeken naar de huidige marktwaarde van deze 3 partijen is KPN het goedkoopst. Op een marktwaarde van 14,6 miljard euro moet het Telecom Italia op 20,9 miljard euro en BT op 54,2 miljard euro ver voor zich dulden.

Altice heeft echter aangeven voorlopig geen haast te hebben met de overnames, waardoor niet verwacht mag worden dat op korte termijn al een bod op een van deze partijen gedaan zal worden. Verwacht wordt dat eerst de overname van Bouygues beklonken gaat worden.

Consensus Altice

Analisten zijn recent wat voorzichtiger geworden over Altice . Adviezen over de afgelopen maand zijn ‘verkopen’ of ‘houden’, waarbij het gemiddeld koersdoel 100 euro bedraagt en analisten daarmee een koersdaling voorzien van ruim 21%.

Dit beeld wordt bevestigd door de consensus, die nog wel licht positief is. Er staan 2 verkoop-, 6 houd- en 3 koopadviezen uit. Met een gemiddeld koersdoel van 120,45 euro voorzien analisten echter een negatief rendement van 8,1%.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
redactie@analist.nl

Copyright Analist.nl B.V..
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.